Foto de Girona, amb el riu i el pont Eiffel

El presentador de 'La Sotana' carrega contra els restaurants de Girona

El periodista es queixa de la cuina "moderna" que s'emporta ara i que s'allunya de la cuina tradicional

En els darrers anys, potser des de l'última dècada, els hàbits gastronòmics de molts ciutadans han canviat de manera substancial. Segueixen els amants de la cuina tradicional, de les olles, dels plats de cullera i de les tapes de tota la vida. Però hi ha un nou corrent, encoratjat per les xarxes socials, que aposta per una cuina mal anomenada moderna i creativa, amb plats poc innovadors i molt repetitius.

Cal no desmerèixer la cuina d'autor, ja que a Catalunya tenim grans restaurants, amb grans cuiners. No debades, aquest és el territori de l'Estat espanyol, juntament amb el País Basc, amb més estrelles Michelin. Es tracta de restaurants d'alta cuina, amb menús degustació acompanyats d'excel·lents maridatges on es poden degustar els millors productes de la nostra terra, perfectament combinats.

Girona, seu del Celler de Can Roca, el que ha estat el millor restaurant del món durant molts anys, abandera la capital gastronòmica de Catalunya i molts establiments estan aprofitant aquesta estrebada. En aquest sentit, molts acaben estirant més el braç que la màniga i acaben oferint plats amb moltes pretensions, però amb poca qualitat culinària. En aquest sentit, un presentador de La Sotana, Andreu Ginola, ha publicat un missatge al seu perfil de la xarxa social X en què denuncia la nova moda de la ciutat de Girona.

Segons Ginola, Catalunya i, en especial, Girona, s'està omplint de restaurants amb els mateixos plats: pop, tàrtar de salmó amb alvocat, tataki de tonyina i croquetes. També es podria afegir a la llista tàrtar de tonyina, steak tàrtar, carpaccio, ceviche i pastís de formatge per a postres, a més de molts altres exemples.

Es diu el pecat però no el pecador

No ens mullarem i no direm la llista de restaurants a què probablement es refereix el periodista esportiu. Sí que podem afirmar sense por a equivocar-nos que són establiments que estan situats a la part antiga de la ciutat, en carrers propers al riu i en establiments de petites dimensions.

Els comentaris no han trigat a arribar i altres usuaris de xarxes socials han posat exemples de restaurants tradicionals situats a pocs minuts de Girona, com ara Can Xifra, situat a Cartellà.

Comparacions amb Barcelona

Un dels comentaris més repetits és la comparació de Girona amb Barcelona. Els ciutadans de Girona consideren que la ciutat de l'Onyar s'està "barcelonitzant" a gran velocitat. És una ciutat amb un gran atractiu turístic nacional i europeu i molts de catalans la consideren la segona capital de Catalunya.