Un home amb ulleres apareix en un requadre sobre una imatge de diversos bolets de diferents tipus en una caixa de fusta.

La imatge de Josep Maria Mainat que farà venir salivera als boletaires

El cantant català ha estat l'enveja de tots els boletaires

Amb l'arribada de la tardor, els boscos catalans s'omplen d'una de les joies gastronòmiques més buscades de la temporada: els bolets. Aquest període és una autèntica febre per als aficionats a la micologia. Que surten cada any a la recerca dels millors rovellons, ceps, rossinyols i altres espècies que poblen els racons més humits i secrets dels boscos de Catalunya.

Els boletaires, com es coneix els boletaires al país, estan atents a les condicions meteorològiques. Esperant el moment just en què les pluges i les temperatures de tardor creen el clima perfecte perquè aquestes delícies sorgeixin de la terra. L'emoció que envolta la caça de bolets no es limita només a la troballa d'aquests preats fongs, sinó també a l'experiència de recórrer els paisatges naturals.

A Catalunya, la recollida de bolets és més que una tradició; és gairebé una passió nacional que reuneix persones de totes les edats. Moltes famílies tenen els seus propis llocs secrets, transmesos de generació en generació, on any rere any cullen cistelles plenes dels millors exemplars. Amb aquesta pràctica, però, també ve el secretisme.

Entre els boletaires hi ha una regla no escrita que prohibeix Revelar les ubicacions dels millors paratges per evitar la sobreexplotació dels recursos. Aquest codi de silenci és un dels aspectes que afegeix encara més misticisme a la tradició de la cerca de bolets.

Cistella de vímet plena de bolets en un bosc.
Una cistella amb bolets | Kamchatka

La imatge compartida per Mainat

Josep Maria Mainat, reconegut per la seva trajectòria al món de l'espectacle, ha compartit recentment una imatge a X(Twitter) que segurament posarà amb les dents llargues més d'un boletaire. A la fotografia es poden veure grans caixes plenes de rovellons, acabats de recol·lectar per uns amics seus, segons explica el mateix Mainat.

Acompanyant la impressionant imatge, el productor català afegeix un toc d'humor, comentant: "Tinc prohibit dir-vos on van anar...". Amb aquesta frase, Mainat no només destaca l'abundància de la collita. Sinó que també fa referència a aquesta norma no escrita entre els boletaires: mai revelar la ubicació dels millors llocs.

La fotografia ha generat un enrenou considerable entre els seus seguidors, molts dels quals no han pogut evitar expressar la seva enveja als comentaris. I no és per menys, ja que la quantitat de bolets recollits a la imatge és veritablement impressionant.

Els rovellons, també coneguts com a rovellons en català, són una de les espècies més apreciades i la seva presència als mercats pot arribar a tenir un preu considerable. Tot i això, els veritables aficionats saben que l'autèntic plaer és trobar-los ells mateixos, cosa que explica l'entusiasme que desperten les imatges com la de Mainat.

Aquest tipus de publicacions sempre desencadenen la curiositat sobre on s'han recollit tants bolets, però com bé indica el mateix Mainat, és un secret que no es pot revelar. La protecció d'aquests paratges és fonamental per assegurar que, any rere any, els boletaires puguin continuar gaudint d'una tradició única.