Muntatge amb la imatge de Marc Ribas caminant a primer terme. A l'esquerra, dins d'un cercle, una concursant de 'Joc de Cartes'

Una concursant fa plorar a una altra en un 'Joc de Cartes' més tens del previst

El programa per triar la millor restauradora de la comarca d'Osona acaba amb diversos enfrontaments entre les concursants

Quan ja encarem la recta final de temporada a 'Joc de Cartes', ha arribat un dels clàssics de cada any. El programa d'ahir tenia com a objectiu escollir la millor restauradora. En aquest cas de la comarca d´Osona. Marc Ribas i el seu equip deixaven Tarragona després del partit entre restaurants de cuina tradicional contra els de cuina creativa. Avui les propostes eren més tradicionals, amb productes de la zona i amb molta feina al darrere.

Quatre propostes amb producte de la terra i bona carn

El primer restaurant visitat va ser el Castell de Besora, d'Ingrid Casado . La jove de 31 anys és propietària, cuinera i el que calgui. Després de dos anys el restaurant s'ha consolidat. Cuina senzilla però ben executada. Fusió catalanoandalusa, com ella mateixa ho va definir. Els segons plats, destacant l'entrecot, van agradar més que els primers. Canelons o torrades amb verdures i productes de km0 van ser alguns dels primers plats.

L'espai era bo encara que hi va haver crítiques a la cuina, força petita, i al servei. La cambrera va cometre algunes errades que les rivals van aprofitar per criticar. Un 6'1 va ser la nota que va obtenir per part de la resta de concursants.

Per això van passar a l'Hotel Rosa a la localitat de Taradell. Un establiment històric que ha fet canvis per adaptar-se als nous temps. La representant de l'Hotel Rosa va ser la Joana Perpinyà, amb 25 anys, la més jove de les concursants. Amb formació específica, exerceix com a cap de sala, i se li notava el rigor i la professionalitat. L'espai era molt ampli amb diversos menjadors, així com la cuina. Una cuina que va ser criticada per una rival, Carme, per presumpta brutícia.

L'Hotel Rosa va fort amb una cuina més elaborada

Pel que fa a la proposta culinària era la més arriscada de les quatre. Més innovadora. Els primers van agradar molt destacant el coulant de trinxat o el pa wao. Els segons van rebre algunes crítiques, especialment l'entrecot. Estava poc fet quan la comensal ho va demanar al punt. Una crítica que el cuiner es va negar a acceptar. Va tenir lloc un moment de tensió entre la Joana i ell. Les postres van millorar i la nota final per part dels tres rivals va ser d'un 6'7, destacant el servei.

El tercer restaurant era el Way, de Carme Aguilera. Ella com a cap de sala i el seu marit com a cuiner tenen una àmplia experiència en hostaleria. Com va recordar Ingrid, que ja coneixia la Carme perquè va anar a l'escola amb la seva filla, abans havien regentat un Frankfurt amb el mateix nom encara que en un altre espai. El restaurant Way es podria definir com un bar de carretera amb amor per la carn a la brasa i els productes de la zona. De fet, ells mateixos tallen la carn.

La decoració del restaurant Way perjudica la nota de Carme

No va agradar gaire la decoració amb pernils penjant i fins i tot la calavera d'un animal. Els seus rivals també van criticar que a la cuina feia la sensació que s'havia comprat material nou expressament. Els primers van agradar força, destacant els embotits, encara que hi va haver algunes crítiques als segons. El xai a la brasa va ser qui es va emportar la pitjor part, amb permís de les postres, que no van agradar a ningú. Això va tenir molt mal impacte a la nota del Way, només un 5'9.

Finalment el Gurri Xic. Representat per Macarena Barrera, que el dirigeix juntament amb el seu marit Francesc. La xef va ser la més simpàtica i oberta de totes les concursants i així ho van manifestar els seguidors del concurs a les xarxes socials. Les principals crítiques es van donar perquè tant l'espai com la cuina eren antics, encara que Macarena es va defensar assegurant que anaven reformant a poc a poc.

Tant Marc Ribas com les altres tres concursants d'aquesta edició de 'Joc de Cartes' van demanar un menú tancat per 24'50 euros. Un menú que va agradar a tots… o a gairebé tots ja que la Carme, una vegada més, va posar pegues. Bastant quantitat, plats elaborats – van triomfar els guisats – i unes postres molt ben presentades. La puntuació del Gurri Xic no va ser gaire alta per culpa d'un suspens a la cuina. La nota final va ser de 5,9.

Comencen les hostilitats

Després de dinar als quatre restaurants començava la segona part del concurs. L'Hotel Rosa partia amb força avantatge però la nota de Marc i, especialment, el plat estrella poden canviar moltes coses. Abans de conèixer el guanyador, les participants van veure les notes rebudes per part dels seus rivals i van començar a volar els ganivets. Hi va haver una pluja de retrets, sent la Carme la més dura… encara que la seva estratègia li va sortir malament.

Carme va aprofitar per atacar els seus rivals amb nimietats. Fins i tot va criticar com estaven col·locats els tovallons en un restaurant. Els seus tres rivals es van unir per posar-la al seu lloc. Qui més la va combatre va ser Ingrid, molt més directa a tot el programa. Quan la Carme va criticar la presumpta brutícia de la seva cuina, tant la Joana com la Macarena la van recolzar. Molt més mesurada va ser la Joana, que fora de càmeres va admetre que tenia ganes de saltar cada vegada que la Carme parlava.

El moment més tens va tenir lloc quan la propietària del Restaurant Way va censurar la manera de treballar de la Joana pel que fa al servei, la seva especialitat i pel que s'ha format. Vam poder veure com la jove, disgustada per les paraules –injustes– del seu rival, es posava a plorar. L'actitud de la Carme ha estat àmpliament criticada a les xarxes socials.

Joana, de 'Joc de Cartes', amb llàgrimes als ulls
Joana, amb llàgrimes als ulls | TV3

El marit de Carme també assenyalat

El seu marit tampoc no s'ha salvat. Ha afirmat que la cuina estava neta sense necessitat que la netegés cap dona. Un comentari que no ha agradat a la resta de concursants, especialment a la Joana, que l'ha qualificat de masclista. Ingrid va confirmar el caràcter fort del cuiner, segons es comentava al poble.

No ha estat del gust dels fans de la sèrie l'actitud que va tenir l'Ingrid. Li retreuen – de la mateixa manera que van fer els seus rivals – que no volgués tastar alguns plats. Tampoc no ha agradat el seu vocabulari agressiu en alguns moments. Un altre aspecte molt comentat a les xarxes socials és que no parlava català de manera habitual i que digués que a les persones de fora de la comarca se les veia amb recel.

Una afirmació que va ser negada per la Macarena, nascuda a l'Uruguai, però que sí que parlava català de forma habitual i amb fluïdesa. Aquest fet, unit a la seva simpatia i la qualitat del menjar ha estat molt aplaudit en xarxes socials. Molts demanaven la seva victòria i, tot i que ha estat a punt de guanyar, finalment ha estat l'Hotel Rosa qui ha aconseguit la victòria i s'ha endut els 5000 euros del premi.

Marc Ribas elogia la feina de la guanyadora

La Joana, la cap de sala de l'establiment, ha estat una guanyadora merescuda i la seva manera de concursar ha estat justa. Ha obtingut una bona puntuació per part de Marc Ribas, tant al menjar com, especialment, en el servei. La Joana s'ha emportat un 10 en aquest aspecte.

El plat estrella han estat les tripes de vedella - col·loquialment, els 'callos' - del Gurri Xic. Això i la bona nota de Marc l'han fet pujar fins a la segona plaça amb una nota definitiva d'un 6'9, a només una dècima de la guanyadora.

Quina ciutat visitarà Joc de Cartes dimecres que ve?

La setmana que ve es repetirà el duel del passat programa a 'Joc de Cartes'. Cuina creativa vs cuina tradicional. Si la darrera vegada va ser a Tarragona, ara serà a Lleida. S'ajustaran aquesta vegada els restaurants a allò que diuen que són? O passarà com la setmana passada?