Luis Roldán va ser director de la Guàrdia Civil durant part dels governs de Felipe Gónzalez i passarà a la història d'Espanya com un dels personatges més corruptes d'aquest país. Va fugir el 1994 quan sabia que la justícia el buscava i va aparèixer un any més tard, el 1995, a l'aeroport de Bangkok (Tailanda). Va ser deportat i va ser condemnat, en primera instància, a 28 anys de presó per malversació, suborn, frau fiscal i estafa. Després el Tribunal Suprem va augmentar aquesta pena als 31 anys.
Ara el nom de Roldán torni a aparèixer als mitjans de comunicació. I amb altres protagonistes. El Rei Joan Carles I i el seu amant, Bárbara Rey. El primer va morir el març del 2022, mentre que el segon i la tercera segueixen amb vida.
Ara els àudios filtrats de Joan Carles I i Bárbara Rey ha aconseguit un nou nivell després de la publicació d'un enregistrament en què el monarca emèrit confessa que la Guàrdia Civil va suggerir que "el millor seria que Luis Roldán aparegués mort". Aquest àudio ha provocat un enrenou mediàtic, ja que Roldán, exdirector de la Guàrdia Civil, va ser una figura clau en un dels escàndols de corrupció més importants en la història recent d'Espanya. El comentari del rei ha deixat entreveure la gravetat de la situació per aquell temps. El problema: Roldán no en pot donar la versió.
Gràcies a aquests àudios es pot deduir que hi havia converses entre les altes esferes de l'Estat que especulaven sobre com tractar el cas Roldán i l'opinió que tenia la Guàrdia Civil (segons les paraules de l'emèrit).
Juan Carlos I: Jo espero que ho trobin.
Bárbara Rey: Tu creus?
Joan Carles I: Encara que entre tu i jo, la Guàrdia Civil diu que és millor que no ho trobin. Millor trobar-lo mort
Les informacions aparegudes sobre Roldán, sumades a altres al voltant del 23F , insinuen les relacions entre monarquia i les institucions de l'Estat durant un moment crític de la història recent d'Espanya i qüestionen el paper de l'emèrit com a salvador de la democràcia.
Paper important de Bárbara Rey en el tema dels àudios
Sense l'existència de Bárbara Rey no hauríem conegut el contingut dels àudios, ja que la seva relació estreta amb el monarca va ser clau perquè ella fos la destinatària d'aquests missatges. En aquest sentit, també ha aparegut el debat sobre la implicació personal que va tenir a la monarquia i els secrets d'estat que ella coneix.