El Mundial del 2026, que se celebrarà als Estats Units, Canadà i Mèxic, comportarà algunes modificacions en el seu format. Per exemple, en lloc de 32 participants, com ha esdevingut en les darreres dècades, passarà a haver-hi 48. I això suposa una oportunitat per a algunes seleccions que no estan acostumades a entrar en aquest tipus de campionats.
A la conferència asiàtica, per exemple, per a l'últim Mundial de Qatar disposaven de 6,5 contingents (en van ser 7 al final). I ara, per al del 2026, en tindran 8,5; és a dir, hi haurà vuit o nou equips nacionals d'aquest continent que participaran a la Copa del Món. De fet, les classificatòries per al torneig ja es troben pràcticament a la recta final i en unes setmanes començarà la Tercera Fase, en què ja coneixerem les sis primeres seleccions classificades.
I és aquí on ja tindrem mínim una sorpresa garantida. Cinc d'aquestes sis primeres places repartides, si ens cenyim a la lògica, ja semblen tenir nom. Però l'última se l'adjudicarà una d'aquestes seleccions que als futbolers ens agrada catalogar d'exòtiques.
Classificació per al Mundial a Àsia; així és la Fase 3
En aquest tercer esglaó del procés classificatori resten 18 equips supervivents, els quals han estat distribuïts en tres grups de sis integrants cadascun. Durant els propers mesos es durà a terme l'habitual lligueta amb partits d'anada i tornada i, al final, els dos primers de cada grup ja estaran classificats per al Mundial 2026.
Els grups són els següents:
- Grup A: Iran, Qatar, Uzbekistan, Emirats Àrabs Units, Kirguistan i Corea del Nord
- Grup B: Corea del Sud, Iraq, Jordània, Oman, Palestina i Kuwait
- Grup C: Japó, Austràlia, Aràbia Saudita, Barein, Xina i Indonèsia
Sembla evident que al grup A haurien d'acabar en les dues primeres posicions l'Iran i Qatar i que al grup C es repartiran entre el Japó, Austràlia i l'Aràbia Saudita. Així doncs, la gran emoció resideix al grup B, on Corea del Sud hauria d'acabar primera, però la quota mundialista de la segona plaça serà per a una exòtica. És a dir: l'Iraq, Jordània, Oman, Palestina o Kuwait es classificaran per al Mundial a la Fase 3.
Fase 4: 1 o 2 places més per a seleccions exòtiques
Quan acabi la Fase 3, com dèiem, ja hi haurà 6 seleccions asiàtiques classificades per a la Copa del Món de 2026. Per tant, quedaran per repartir 2,5 places, que s'adjudicaran a la Fase 4. Els 3r i 4t classificats de cadascun dels tres grups de la Fase 3 seran els que disputin aquest darrer procés.
Aquests sis equips es distribuiran en dos grups, format cadascun per tres integrants. Després de disputar una altra habitual lligueta, el primer classificat de cadascun dels enquadraments anirà al Mundial. Una d'aquestes places hauria de ser per a qui no aconsegueixi classificar-se prèviament al Grup C de la Fase 3 (Japó, Austràlia o Aràbia Saudita).
Però l'altra serà de nou per a una exòtica. La que no acabi segona al grup B de la Fase 3 entre l'Iraq, Jordània, Oman, Palestina o Kuwait serà una de les aspirants. Però també ho seran Uzbekistan, Emirats Àrabs Units, Corea del Nord, Kirguizistan, Baréin, Xina i Indonèsia.
De totes aquestes seleccions, només han disputat un Mundial alguna vegada a la seva història Iraq (1986), Kuwait (1982), Emirats Àrabs Units (1990), Corea del Nord (1966 i 2010), Xina (2002), Indonèsia (1938) .
Però això no s'acaba aquí, perquè encara ens queden per repartir 0,5 quotes. Les dues segones classificades a la Fase 4 disputaran una eliminatòria entre elles. La que venci es classificarà per a una repesca internacional en què s'hauran d'enfrontar a una selecció d'una altra confederació.
En resum, entre els següents combinats nacionals n'hi haurà 2 o 3 que es classificaran per al Mundial 2026: l'Iraq, Jordània, Oman, Palestina, Kuwait, Uzbekistan, Emirats Àrabs Units, Corea del Nord, Kirguistan, Barein, Xina i Indonèsia.