Estadi de Real Valladolid buit sense gent

El malaguanyat porter del Valladolid que no va arribar a debutar en 4 temporades

Va morir el 2013 i mai va poder brillar a Pucela

Avui volem posar-nos nostàlgics i parlar de Jon Ander . Va ser jugador del Real Valladolid entre el 2000 i el 2004, però no va arribar a debutar. Mai va visitar la samarreta blanquivioleta per culpa de dos grans porters que tenia al davant. Bizarri i Ricardo. Des de Cromos Pucela, volem tenir un record per a ell i dedicar-li aquest article. No va tenir una bona experiència esportiva a Zorrilla, però personalment va deixar bons amics.

Va néixer el 1976 a Sestao i va morir el 2013 d'un infart . Va començar la seva carrera al filial del Racing de Santander, la temporada 1995/1996. A continuació se'n va al CD Baskonia (abans de ser filial de l'Athletic Club) i la 1997/1998 acaba al Barakaldo CF. Va seguir la seva carrera a l'Eibar, a Segona Divisió, equip pel qual va fitxar el 1998, per recalar finalment l'any 2000 al Reial Valladolid, que hi confio, però després no va tenir la sort esportiva que mereixia.

La seva altura de 1,88 el convertia en un porter alt que aconseguia atrapar els centres des de la banda i els córners. Així mateix, tenia bons reflexos, però el seu punt feble era el joc amb els peus.

Bizarri, primer culpable del seu periple

Albano Benjamí Bizzarri, més conegut com a Bizarri. Va néixer a Còrdova, a Argentina, el 1977 i ha vestit la samarreta de diferents equips europeus, entre ells, el Reial Valladolid, on tenia el sobrenom de Pipo . Va debutar el 1996 al Racing Avellaneda. El 1999 va fitxar pel Reial Madrid, però no va tenir sort a la casa blanca, ja que al club del Passeig de la Castellana totes les mirades estaven posades en un jove Iker Casillas i en un veterà Bodo Illgner. Amb aquest panorama, el 2000 va fitxar pel Reial Valladolid, on va romandre sis temporades.

Ja fora de Pucela, la temporada 2006/2007 la va jugar al Nastic de Tarragona, que jugava a Primera Divisió, però va acabar baixant. Va signar després pel Catània, del Calcio, on va jugar la primera temporada com a suplent i la segona com a titular. La temporada 2008/2009 va viure una segona joventut i va ser declarat el millor porter de la Lliga Italiana, cosa que el va portar a signar per la Lazio.

Després de la sortida del Santiago Bernabeu, a Pucela va trobar la tranquil·litat, alternant titularitats i suplències. En aquest sentit, al primer curs va jugar de titular, al segon curs no va disputar ni un sol partit i en la seva tercera temporada va disputar 38 partits i només en va encaixar 4. A la següent, a la 2003/2004, no va aconseguir mantenir el seu equip a Primer i el Real Valladolid va baixar. Ell es va quedar.

Segons el portal Transfermarkt, durant el pas pel Reial Valladolid, va jugar 124 partits, va rebre una targeta groga i una vermella. Va rebre 163 gols en contra i va aconseguir estar imbatut en 31 partits.

Ricardo, segon culpable del viatge pel desert a Valladolid

Durant les temporades que Jon Ander va passar pel Reial Valladolid, Ricardo era un dels porters i, per tant, responsable directe que el basc passés a un segon o tercer pla. Ricardo va néixer a Madrid el 1971 i ha passat per molts equips d'Espanya, de la Primera i la Segona Divisió. Va començar la seva carrera el 1900 a l'Atlètic Madrileny i, a continuació, ha passat per equips com Real Àvila, Atlètic de Madrid B, Atlètic de Madrid, el mateix Reial Valladolid, Manchester United, Racing de Santander, Osasuna, UD Multivera... Per finalment recalar a la Kings League de Gerard Piqué.

També cal destacar la seva trajectòria a les banquetes. Primer al Racing de Ferrol, el 2018 i la SD Ejea, la temporada 2021-2022.

Durant el seu pas per la Lliga, Ricardo va jugar 276 partits, va encaixar 348 gols i va mantenir la porteria a zero en 80 ocasions. Va arribar a jugar 24.488 minuts.

Principals beneficiats de la sortida de Jon Ander

El del planter Jacobo, que llavors jugava a les categories inferiors del Reial Valladolid, es va beneficiar de la sortida de Jon Ander a la lliga anglesa. En declaracions als periodistes, lamentava la sortida personalment, però no amagava la seva alegria: "Que se'n vagi un company no és de bon gust per a ningú. Tinc una bona relació amb tots i si es confirma la seva marxa només puc desitjar-li molta sort . És cert que a nivell personal d'estar de quart porter a ser el tercer és pujar un petit esglaó."

La porteria del Real Valladolid, actualment

El Reial Valladolid ha pujat a Primera Divisió per la via ràpida al costat del Leganés. Madrilenys i castellanolleonesos han acabat la Lliga a la primera i segona posició respectivament i han evitat la promoció d'ascens, que la jugaran SD Eibar, RCD Espanyol, Sporting de Gijón i Real Oviedo.

El protagonista de la porteria durant la temporada 2023/2024 ha estat Jordi Masip. El català, d'1,80 metres, ha disputat un total de 31 partits, tots com a titular. El seu equip ha encaixat 36 gols, uns números que han ajudat, sens dubte, a aconseguir l'ascens. Durant tot aquest temps ha fet 50 parades i ha fet 429 passades bones, segons les estadístiques que ofereix el diari As.

Masip acaba contracte el 2024, per la qual cosa podria abandonar el Nuevo Zorrilla sense deixar ni un euro a la caixa. La seva excel·lent temporada fa que altres equips de Primera Divisió s'hi fixin i vulguin comptar amb els seus serveis sota els pals. De moment, no hi ha notícies sobre la renovació.

André Ferreira i Arnau Rafús completen la plantilla de porters del Reial Valladolid de la temporada 2023/2024, però han tingut una participació testimonial.