Muntatge amb una imatge de jugadors del Real Betis, durant un partit de futbol, destacant Borja Iglesias. A l'esquerra, dins d'un cercle, el jugador referenciat a la notícia

El 9 preferit del Real Betis per substituir Borja Iglesias

El davanter gallec ha estat cedit al Bayer Leverkusen. Analitzem com juga el seu principal candidat per substituir-lo

La sortida de Borja Iglesias cap al Bayer Leverkusen està suposant que el Betis estigui pentinant el mercat a la recerca d'un nou davanter centre. Estan sonant molts noms, des de Jutglà a Chimy Ávila passant per Bakambu i Rioja. Finalment han arribat els dos primers. Un dels noms que ha entrat darrerament a la llista és el de Vedat Muriqi , davanter centre kosovar de 29 anys que és l'estrella del Mallorca.

Després de brillar a Turquia, Lazio el va incorporar per 18 milions d'euros el setembre del 2020. A Itàlia no va tenir gaire sort i el gener del 2022 se'n va anar cedit al Mallorca, que a finals d'aquella temporada el va incorporar de manera definitiva per 10 milions de euros. Amb el quadre balear ha recuperat el somriure i ha esdevingut un jugador clau. En 69 partits, 64 com a titular, va anotar 25 gols i va repartir 9 assistències.

Poden semblar xifres baixes per un davanter centre titular, però en el context del Mallorca són molt bones xifres. En els sis mesos que va estar a Mallorca com a cedit, va participar directament en 8 dels 19 gols que el conjunt balear va anotar a la lliga en aquest període de temps, un 42%. La temporada passada, Muriqi va participar directament en 19 dels 37 gols que el Mallorca va anotar a la lliga, un 51%. I en aquest primer tram de la temporada, Muriqi ha participat directament a 6 dels 19 gols que ha anotat el Mallorca a la lliga, un 32%.

Vedat Muriqi - All 2023 goals

El Mallorca és un equip que treu el màxim benefici dels gols. Des de l'arribada de Muriqi, els balears només van fer 75 gols en 77 partits, és a dir, a menys d'un gol per partit. Aquesta temporada, dels 23 partits que ha disputat, a 12 ha estat capaç d'anotar un gol. D'aquests 12 partits, n'ha perdut 2, empatat 7 i en va guanyar 3. És a dir, quan marca sol no perdre. La temporada passada del Mallorca va ser molt bona. De fet, des de la temporada 2011/12, el Mallorca no aconseguia els cinquanta punts en una temporada a primera divisió.

L'èxit del Mallorca la temporada passada, que va acabar novè, va ser degut a dos factors: la bona defensa (sent el novè equip que menys gols va encaixar) i la parella Kang-In Lee-Muriqi, la qual va anotar 21 dels 37 gols. Al sud-coreà el van perdre l'estiu passat, ja que se'n va anar al PSG. Per substituir-lo van incorporar Darder, que no està acabant de funcionar. Per aquest motiu, el Mallorca ha sumat 11 punts menys que la temporada passada a la 23a jornada.

En aquest punt de la temporada passada, el Mallorca estava a tres punts de l'Europa League, mentre que ara hi ha quatre punts per sobre del descens. En cas que Muriqi acabi marxant en aquest tram final del mercat, el Mallorca tindria molt complicat trobar un substitut que asseguri la mateixa quantitat de gols. Sobretot perquè falten molt pocs dies perquè s'acabi el mercat de traspassos.

La sortida del kosovar seria una autèntica catàstrofe per l'equip dirigit per Javier Aguirre, ja que perdria la principal arma ofensiva. El Mallorca perdria un terç dels gols i es convertiria en un clar candidat a perdre la categoria. Muriqi és l'estrella del seu país, amb què va anotar 25 gols i va repartir 7 assistències en 51 partits. De fet, és el tercer jugador amb més partits de la història del país i el màxim golejador.

Tot i que, com hem comentat, finalment van arribar Bakambu i el Chimy Ávila per a la zona d'atac, el kosovar segueix a la recambra. El fitxarà Ramon Planas a l'estiu?