Muntatge amb una imatge de la ciutat de Barcelona de fons. A la cantonada superior dreta, l'emoticona d'una cara amb cors. A la cantonada inferior esquerra, difuminada i dins d'un cercle, imatge dels animals que han nascut

Zoo de Barcelona: Neixen quatre cries d'una espècie en perill d'extinció

L'espècie, natural del Sàhara Occidental, va estar a punt d'extingir-se per les caceres excessives

El Zoo de Barcelona compta des del gener amb quatre noves gaseles dorques, que han nascut a les instal·lacions des de començament d'any. Són tres mascles i una femella que creixen en bon estat amb la resta del grup. Aquesta gasela, natural del Sàhara Occidental, va estar a punt d'extingir-se per les caceres excessives dels pobles on habita. Actualment, gràcies als programes de conservació vigents, l'espècie es troba en situació de vulnerabilitat , segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

El director del Zoo, Sito Alarcon, va celebrar "l'èxit" dels programes i de l'esforç de les institucions científiques per "protegir i recuperar la biodiversitat en una zona molt amenaçada per la pressió humana i el canvi climàtic". La gasela dorques ha estat sempre molt perseguida pels poblats nòmades del Sàhara Occidental que s'alimentaven de la seva carn. El 1971 es va crear a Almeria el Parc de Rescat de Fauna Sahariana per evitar-ne l'extinció i d'altres espècies saharianes.

Les gaseles dorques nascudes al zoo de Barcelona
Les gaseles dorques nascudes al zoo de Barcelona | ACN

Gràcies al treball d'aquest centre, integrat a l'Estació Experimental de Zones Àrides del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i al suport del Zoo de Barcelona i altres zoològics europeus, en els darrers anys s'han pogut reintroduir exemplars de gasela dorques a determinats parcs i reserves del nord dÀfrica. Entre els anys 2006 i 2009, per exemple, es van reintroduir una trentena a la Reserva Natural de GuemNadól, al Senegal.

Treballant des de fa 15 anys

Des del 2009 la Fundació Barcelona Zoo treballa, en col·laboració amb el CSIC, per protegir l'àrea de reintroducció i fer seguiment dels individus alliberats, amb l'objectiu d'emprendre accions que permetin que aquesta espècie pugui sobreviure als seus hàbitats naturals.

El Zoo, a més, proporciona finançament i assessorament veterinari i pedagògic al Senegal, un dels països d'on és originària l'espècie que habita als deserts i les estepes del nord d'Àfrica, Aràbia i el Pròxim Orient. El Zoo participa també al programa de conservació ex situ EEP de la gasela dorques de l'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA).

El següent vídeo és del zoo de Madrid però la raça de gasela és la mateixa:

Gacela Dorca | Zoo Madrid