El goril·la Xebo al zoo de Barcelona

Qui era el Xebo? Mor un dels animals més longeus del zoo de Barcelona

L'animal va arribar al parc el 1996

Un dels animals més longeus del Zoo de Barcelona, ​​el goril·la Xebo, va morir aquesta matinada passada, segons va informar l'Ajuntament de Barcelona. L'animal, d'edat avançada, ha mort després d'un procés d'afebliment que no s'ha pogut revertir malgrat l'atenció prestada per part dels veterinaris i els cuidadors del parc.

Tenia 39 anys, per sobre de l'esperança màxima de vida d'aquesta espècie al seu hàbitat natural. Va néixer al Zoo de Rotterdam el 6 d'octubre del 1985 i va arribar a Barcelona el 1996, en el marc del programa de conservació ex situ EEP de l'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA).

Es tractava d'una mena de goril·la en perill crític d'extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Al llarg dels més de 27 anys que ha viscut al Zoo de Barcelona, ​​Xebo ha conviscut amb altres goril·les femelles, els seus fills i filles i també una néta. Durant aquest període, ha tingut un total de quatre parelles –Kena, Virunga, Machinda i Makena–.

Una espècie en perill crític d'extinció

Xebo era un goril·la de plana occidental (Gorilla gorilla gorilla), una de les quatre subespècies de goril·les que habiten a l'Àfrica central occidental. Concretament, al sud del Camerun, República Centreafricana, Gabon, República del Congo, Guinea Equatorial i nord d'Angola. Es tracta d'una espècie en perill crític d'extinció, segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), que compta amb un programa de conservació ex situ EEP de l'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) del qual Xebo formava part.

Aquests goril·les viuen en grups estables formats per una desena d'individus i liderats per un mascle adult reproductor, comunament anomenat "esquena platejada", en referència al pelatge canós de l'esquena que els caracteritza. Les causes principals del seu estat de conservació crític són la destrucció de la selva per introduir cultius, l'extracció de minerals, la caça furtiva, el tràfic il·legal i la caça pel consum de carn.

A més de Xebo, formen part d'aquest programa de conservació ex situ del goril·la de plana occidental un total de 462 individus, repartits en 69 institucions de tot Europa. El Zoo de Barcelona participa en aquest programa contribuint sobretot a la conscienciació de la necessitat de conservar l'hàbitat natural d'aquesta espècie en perill crític d'extinció; així com participant en nombrosos projectes de recerca.