Candidats Parlament europeu

SONDEIG 20/05: Patacada dels partits processistes a les eleccions europees

Un conegut sociòleg pronostica una forta reculada d'aquestes formacions

El proper 9 de juny els europeus estan cridats a les urnes. Els catalans encara arrosseguen la ressaca electoral de les eleccions del 12 de maig i hauran de decidir, un altre cop, el seu futur. Tindran l'oportunitat de parlar i repetir o corregir els resultats del Parlament. De moment sabem que els partits processistes han perdut la majoria absoluta. Junts, ERC i CUP no arriben als 68 diputats . Això no vol dir que la independència hagi perdut suports, ja que aquests partits no són independentistes.

El més castigat ha estat ERC, que ha passat dels 33 diputats anteriors als 20 actuals. És un fort càstig per flirtejar constantment amb el PSOE i amb el Govern d'Espanya i per preocupar-se més pels interessos del conjunt dels espanyols que no pas dels seus veïns. La segona lectura ha estat l'auge del PSC de Salvador Illa, que ha recollit vot dels Comuns, que han decidit fer vot útil. La tercera conclusió ha estat la irrupció d'Aliança Catalana de Sílvia Orriols. La batllessa de Ripoll entrarà al Parlament amb 2 diputats i s'ha quedat a 2.000 vots d'aconseguir-ne 3 més per la demarcació de Barcelona .

Amb la mirada posada a les eleccions europees, un sociòleg ha fet un sondeig i els errors seran mínims. @Sergi288 ja va fer sondejos per a les eleccions de Galícia, del País Basc i de Catalunya i els errors van ser mínims. La seva conclusió més important és que les formacions processistes cauran i, a més, cauran amb molta força.

En aquesta ocasió, han respost 639 persones. El Partit Popular trauria entre 24 i 25 diputats. El PSOE, entre 20 i 21 butaques. VOX entre 5 i 6 escons. Sumar 3 diputats. ARA (ERC, Bildu i BNG) només aconseguiria 2-3 diputats. Podem 2 escons. Junts de Toni Comín 1 o 2 diputats. SALF (Se acabó la fiesta), que és el partit d'Alvise Pérez, obtindria 1 diputat i Ceus (PNB i Coalició Canària) també 1 diputat.

El Wokisme en hores baixes

A les eleccions europees hi ha una circumscripció única, de manera que els ciutadans de Catalunya i els espanyols poden votar els mateixos candidats. La coalició ARA REPÚBLIQUES inclou ERC, Bildu i el BNG. Els tres partits es fan dir independentistes, però en realitat són processistes. Els bascos també han estat socis preferencials de Pedro Sánchez i del Govern de PSOE i Sumar. El mateix passa amb els gallecs, que van votar la investidura del president espanyol i han estat claus per aprovar les iniciatives parlamentàries més polèmiques.

ERC aposta per un candidat 'famós'

Amb aquests resultats de 2-3 diputats, és molt probable que Tomàs Molina es quedi fora ja que va a la quarta posició. L''Home del Temps de TV3' va deixar la televisió i els platós del Telenotícies Migdia i Telenotícies Vespre per fer el salt a la política. És molt probable que d'ERC només entre Diana Riba, la dona de Raül Romeva.

Junts per Catalunya

Junts, malgrat l'augment de diputats a Catalunya, no obtindria un bon resultat. El partit de Carles Puigdemont, representat per Toni Comín al Parlament Europeu, quedaria molt lluny de les seves expectatives i aconseguiria únicament entre 1-2 diputats.