Societat Civil Catalana (SCC) ha acusat el PSC d'assumir "postulats nacionalistes excloents que comporten la renúncia als principis d'igualtat i solidaritat entre espanyols". En un comunicat han lamentat que la investidura de Salvador Illa com a nou president de la Generalitat implica "cessions inacceptables" per part dels socialistes i han alertat que el PSC està disposat a "assumir com a propi un projecte identitari". En aquest context, SCC ha demanat a Illa que demostri que "no es posa al capdavant d'un govern nacionalista encobert".
A més, l'entitat ha advertit que alguns dels compromisos inclosos als acords d'investidura "són de compliment impossible". Precisament per això auguren que la legislatura serà "altament inestable" i creuen que s'agreujarà per "la guerra entre independentistes".
La relació d'Illa amb la SCC
A l'època més important del procés, Societat Civil Catalana va organitzar diferents actes i manifestacions on hi anava el 'bo i millor' de l'espanyolisme. En aquest context, es va observar una estreta relació entre Salvador Illa, aleshores líder del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), i la Societat Civil Catalana (SCC), una entitat fortament contrària al moviment independentista.
Salvador Illa, va tornar a Catalunya després d'haver estat ministre de Sanitat durant la pandèmia de la COVID-19. La seva estratègia política es va centrar en la defensa d'una Catalunya dins d'Espanya, sent totalment contrari a l'independentisme i proposant mesures de repressió cap al sector que lluita perquè Catalunya sigui un país.
L'entitat Societat Civil Catalana, fundada l'any 2014, havia sorgit com una resposta contrària a l'auge del moviment independentista, amb l'objectiu de defensar la unitat d'Espanya. Durant els primers anys de la seva existència, la SCC va intentar mantenir una postura allunyada de qualsevol partit polític concret, tot i que sovint era vista com un aliat natural dels partits unionistes, com el Partit Popular (PP) i Ciutadans (C's), fet que mostrava les seves veritables intencions.
No obstant això, amb el pas dels anys, i especialment després dels convulsos i injustos esdeveniments de l'1 d'octubre de 2017, la SCC va començar a buscar aliances més sòlides per tal de reforçar la seva influència i assegurar que la seva visió d'una Catalunya integrada en Espanya continués guanyés pes. En aquest marc, la relació amb Salvador Illa es va intensificar. Illa, que representava una opció més dins del bloc constitucionalista, va ser vist com un aliat clau per a la SCC, especialment davant la polarització creixent de la política catalana.
Aquest acostament es va fer evident en diversos moments públics, on Illa va rebre el suport explícit de la SCC, tant en els seus discursos com en els seus actes polítics. Alhora, la SCC va trobar en Illa un interlocutor favorable a les seves tesis, que podia articular amb credibilitat un missatge anti-independentista. Això va reforçar la imatge d'Illa com un líder capaç de recollir el vot d'aquells que eren contraris a l'independentisme.
La relació entre Illa i la SCC va ser fortament criticada amb raó.. Des del bloc independentista, sovint es va acusar Illa de ser massa proper a un col·lectiu que fomentava la divisió i el conflicte a Catalunya. Tanmateix, des del PSC es defensava que aquesta relació era una mostra de la capacitat d'Illa per teixir ponts i unir sectors diversos de la societat catalana, encara que ningú els i va comprar aquest discurs.