Persones conversant amb grans tancs d'acer inoxidable en una fàbrica o planta industrial.

La iniciativa catalana amb begudes naturals alternatives: 'Vaig pensar que...'

Es tracta d'un projecte de cooperació per fomentar el consum i la difusió dels aliments de proximitat

Tres empreses productores Ponent han unit esforços per recuperar la menta i la farigola per crear dues begudes naturals edulcorades amb mel. L'aposta per aquesta beguda elaborada amb herbes mediterrànies respon a un projecte de col·laboració per fomentar el consum i la difusió dels aliments de proximitat a través de la cooperació entre els productors del territori.

En aquest sentit, la iniciativa és fruit de la col·laboració entre l'empresa familiar Torrons i Mel Alemany d'Os de Balaguer (Noguera) amb els productors d'herbes aromàtiques i culinàries Dverd de Vilanova del Segrià i la fàbrica Click&Brew de Torrefarrera (Segrià). Sota el nom de 'Mà de Sant' les dues begudes tenen la voluntat d'esdevenir una alternativa als refrescos habituals.

Dues ampolles de beguda Alemany Mà de Sant sobre una cinta transportadora a una fàbrica.
Beguda Mà de Sant | ACN

L'elaboració del refresc 'Mà de Sant' és un exemple de cooperació entre empreses del territori i un projecte que ha aconseguit la unió de productors que, a priori, desenvolupen la seva activitat en àmbits diferents.

Un projecte ambiciós

Mentre que la firma de Torrefarrera ja està avesada a la creació de begudes, per Torrons i Mel Alemany el projecte ha estat "un repte" perquè mai havien treballat en l'elaboració d'una beguda. "Està lluny de la nostra proposta, però ens va semblar interessant", ha explicat el gerent, Ferran Alemany, qui ha reconegut que "entre els tres fem un producte molt interessant".

Home olorant un ram d'herbes fresques en un camp agrícola.
Ferran Alemany | ACN

La beguda té el seu origen en el projecte personal de l'igualadí Xavi Homs, qui considera que actualment hi ha poca varietat de refrescos. "Vaig pensar que seria una bona idea elaborar un refresc diferent als que et trobes al supermercat", ha dit.

La seva decisió d'apostar per firmes lleidatanes sorgeix durant el procés d'investigació per trobar un productor adient al projecte. "El mètode d'elaboració de la beguda no és gens senzill", ha explicat Homs, qui també ha apuntat que "fer un refresc és fàcil si no et preocupen les calories, els additius o els conservants". Per això, Homs ha dit que "va veure la llum" quan va conèixer els productors de Torrefarrera.

Alternativa més saludable

'Mà de Sant' es vincula als mètodes tradicionals en els quals la farigola i la menta s'utilitzaven com a productes naturals. En aquest sentit, la beguda és un homenatge a aquests productes en forma de refresc sense gas, baix en calories i endolcit amb mel. En el cas de la beguda de farigola amb mel, Homs destaca que és "única al mercat" malgrat que sigui una herba arrelada al territori.

Camp de menta amb persones conversant al fons
Producció de menta | ACN

El refresc es presenta amb ampolles de 33 centilitres i es comercialitza des de principis del mes d'agost.