Durant cinc caps de setmana en ple moment de collita del raïm, l’AECAVA (Associació d’Elaboradors del Cava) desplega diferents activitats enoturísques en la novena edició de la Verema del Cava. Una vintena de cellers del Penedès, la Conca de Barberà i Alella s’alien per oferir fins a 26 propostes singulars entre el 31 d’agost i el 29 de setembre.
La patronal ressalta en un comunicat que les activitats són de petit format i compten amb la participació de viticultors, enòlegs i experts. Trepitjar raïm per degustar el most, tallers de verema regenerativa, picnics gourmet, degustacions de vins en diferents moments de fermentació, maridatges i concerts són algunes de les activitats, que també ofereixen propostes per fer en família.
Els cellers d’aquesta edició de la Verema del Cava són Alta Alella, Canals & Munné, Carles Andreu, Cava Guilera, Caves Bolet, Celler Kripta, Codorníu, Covides, Giró del Gorner, Giró Ribot, Joan Segura Pujadas, Jovani Vins, Juvé & Camps, Masia Torreblanca, Miquel Pons, Pagès Entrena, Rovellats, Sumarroca, Vilarnau i Vins el Cep.
El Festival
El Festival de la Verema del Cava és un esdeveniment emblemàtic en el món dels viticultors. Aquesta es celebra anualment al Penedès, una de les regions catalanes amb més tradició en aquest àmbit. Les activitats no només marquen l'inici de la collita del raïm, sinó que també es fa una celebració de tota la cultura i tradició que envolta el món i la producció del cava.
Durant aquests cinc caps de setmana els carrers dels pobles de la comarca del Penedès s'omplen de visitants i locals que gaudeixen d'un ambient festiu i participen en les diferents activitats que l’AECAVA organitza. Sant Sadurní d'Anoia sol ser la població amb més aglomeració de turistes.
Com sol succeir amb altres esdeveniments, el festival s'inicia amb el pregó d'una personalitat destacada del món del cava o de la cultura catalana. Amb aquest acte inaugural finalitzat, es dona pas a una sèrie d'activitats que combinen tradició i diversió. Com hem dit anteriorment, un dels moments més emblemàtics és la trepitjada del raïm, un acte simbòlic que recorda els mètodes més antics amb els que es produïa el vi.
Per crear un ambient més tradicional, els participants es vesteixen amb roba d'època i fan un gran homenatge als diferents pagesos i viticultors que durant anys i generacions han treballat la terra per obtenir el millor raïm possible de la forma més natural.
A més, La Verema del Cava també és una gran oportunitat per poder gaudir de la gastronomia local. Molts restaurants i establiments de la comarca aprofiten la data assenyalada per preparar menús especials maridats amb cava, oferint als assistents la possibilitat de degustar plats tradicionals acompanyats de diferents varietats d'aquest vi.
El festival també compta amb un llarg catàleg d'activitats culturals relacionades amb exposicions, espectacles i concerts per a tota la família. Les nits del festival són un altre dels punts de més interès dels visitants, amb actuacions musicals en directe que agraden a les persones de totes les edats.