Aquest diumenge, Ripoll ha viscut un moment de profunda emoció i solemnitat amb la inauguració d'un monument dedicat a les víctimes dels atemptats gihadistes del 17 d'agost de 2017. L'acte, organitzat per l'Ajuntament de Ripoll, ha reunit centenars de persones a la Plaça de l'Ajuntament per recordar i honrar la memòria de les 16 persones que van perdre la vida en aquells tràgics esdeveniments.
El monument, concebut com un espai de record i reflexió, es presenta com un testimoni permanent del dolor causat pels atacs islamistes i un recordatori de la lluita contra l'extremisme violent. L’escultura, sòbria i imponent, inclou una placa amb els noms de totes les víctimes i una inscripció que proclama: "Mai oblidarem. En defensa dels nostres valors i llibertats."
Iniciativa de Sílvia Orriols
Aquest homenatge ha estat una proposta personal de l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, qui va començar a treballar en el projecte a principis de 2024, després que la sentència dels atemptats del 17A es fes ferma. Segons Robert Manrique, víctima de l'atemptat d'Hipercor i assessor de la UAVAT, Orriols es va posar en contacte amb la seva organització per saber què podia fer per les víctimes dels atemptats. "Volia saber què podia fer per les víctimes de l’atemptat", explica Manrique. Després d'una reunió amb diverses propostes, es va arribar a un consens sobre aquest acte d'homenatge. "Per a nosaltres és important que constin els 270 noms de totes les víctimes, no s'havia fet mai a Catalunya", ha destacat Manrique.
Durant l'acte, Sílvia Orriols ha fet una enèrgica crida contra el salafisme, un moviment que, segons ella, ha arrelat amb preocupant facilitat a Catalunya. "És inacceptable que, set anys després d'aquests atemptats, no només no hàgim tancat les mesquites salafistes, sinó que en permetem l'obertura de noves. Això és una vergonya", ha declarat l’alcaldessa.
La líder d'Aliança Catalana exigeix aclarir els interrogants
Orriols també ha expressat la seva indignació davant la manca de claredat sobre el paper del CNI en els atemptats, subratllant que "encara hi ha massa interrogants sense resposta". "La ciutadania mereix saber tota la veritat. No podem seguir vivint en la incertesa i la sospita sobre el que va passar realment", ha afirmat, reiterant el seu compromís per esclarir els fets.
Malgrat que l'Ajuntament de Ripoll va convidar totes les autoritats de Catalunya a l’acte, incloent-hi representants de la Generalitat i de la Delegació del Govern, fins divendres a la tarda només havien confirmat la seva assistència representants del Consell Comarcal del Ripollès, la Diputació de Girona, així com forces i cossos de seguretat, SEM, protecció civil, bombers i alcaldes de la comarca.
TV3 ha destacat que, malgrat la importància de l’acte, no hi han assistit membres del govern català ni de la resta de partits polítics. A més, ha subratllat que aquest monument, situat en una comarca que es trobava lluny dels atemptats a la Rambla de Barcelona, és el primer en Catalunya a incloure els noms de totes les víctimes mortals.
Durant la cobertura de l'acte, TV3 ha mostrat en off les veus d'algunes víctimes, que han expressat el seu descontentament amb la manca de suport institucional durant aquests set anys. Ivan, una de les víctimes que va parlar durant l’acte, recordava com, a l'edat de 10 anys, després de l'atemptat esperava rebre algun suport: "Un home que ens recolzés. Un telèfon que sonés per preguntar-nos a mi, a la meva mare, àvia, germana, com ens trobàvem. Però no ha estat així."
Ivan va continuar assenyalant que, set anys després, les institucions que haurien d'haver estat al seu costat semblaven haver oblidat la seva existència. "No es pot dir a una persona que té una vivència similar que passi pàgina perquè és viu. Cadascú té el seu propi ritme de lectura. Cadascú passa pàgina quan pot o quan vol."
El seu testimoni va reflectir un sentiment compartit entre moltes víctimes presents a l’acte: la necessitat de treballar plegats per evitar futurs atemptats i, al mateix temps, rebre el reconeixement que se'ls deu. "Aquest minut representa moltes coses", va concloure Ivan. "Sobretot el fet que les víctimes del terrorisme, la immensa majoria, estem treballant plegades perquè no volem que tornin a passar més atemptats. I malauradament, qui ho hem patit, com a mínim, tinguem el reconeixement social, que avui l'estem rebent, i també el reconeixement administratiu."
El monument és un tribut especialment significatiu, ja que la cèl·lula terrorista responsable dels atemptats estava formada per joves residents a Ripoll, fet que ha deixat una cicatriu profunda en la comunitat. Els dos primers membres de la cèl·lula van morir en una explosió a Alcanar, precipitant els atacs a la Rambla i Cambrils. Set anys després, el dolor i la preocupació persisteixen.
Orriols: 'Mai oblidarem'
L'acte ha culminat amb una ofrena floral per part dels familiars de les víctimes, un minut de silenci i la interpretació del "Cant dels Ocells" de Pau Casals. Aquest homenatge no només ha servit per recordar les víctimes, sinó també per reafirmar la determinació de Ripoll i la seva gent de resistir davant qualsevol amenaça a la seva llibertat i seguretat.
L'actitud decidida de Sílvia Orriols per dur a terme amb èxit l'homenatge d’avui ha estat un reflex del seu ferm compromís amb la seguretat de Ripoll i la justícia per a les víctimes del terrorisme. Orriols ha reafirmat que "mai oblidarem" i que la lluita contra l’islamisme continuarà sent una prioritat absoluta per al seu govern i per l’acció parlamentària d’Aliança Catalana.