Muntatge amb una imatge de palmeres assotades pel vent. A la cantonada superior esquerra una sirena d'emergències

Protecció Civil activa la prealerta del pla Ventcat a diverses zones de Catalunya

L'alerta ha estat emesa aquest migdia i podria afectar fins demà la mitjanit

La Direcció General de Protecció Civil de Catalunya, a través del seu compte oficial de Twitter @emergenciescat, ha emès una prealerta de fortes ventades, coneguda com a VENTCAT, que afectarà diverses zones de la regió. La prealerta VENTCAT, anunciada aquest migdia, adverteix sobre vents de component oest que s'esperen des del migdia fins a la mitjanit de demà 14 de desembre. Les ratxes de vent podrien arribar als 72 quilòmetres per hora. Les àrees que es veuran principalment afectades inclouen el litoral de Barcelona, Tarragona, Terres de l'Ebre, i tot el Pirineu, especialment a les cotes altes.

Aquests vents podrien tenir impactes significatius en activitats a l'aire lliure, transport i podrien causar danys en infraestructures. Es recomana als residents i visitants d'aquestes àrees prendre precaucions, com ara assegurar objectes que puguin ser desplaçats pel vent, evitar activitats a l'aire lliure que puguin ser perilloses durant condicions de vent fort, i estar atents a les actualitzacions de les autoritats locals.

La prealerta VENTCAT és un recordatori de la importància d'estar preparats per a condicions meteorològiques adverses. La Direcció General de Protecció Civil de Catalunya continua monitoritzant la situació i proporcionarà actualitzacions segons calgui. S'insta la ciutadania a seguir les recomanacions de seguretat i mantenir-se informats a través de canals oficials.

Problemes recents amb el vent a Catalunya

Recentment, Catalunya ha experimentat problemes a causa de forts vents, acompanyats de baixes temperatures i nevades a algunes zones. El Meteocat ha activat alertes taronges i grogues els últims mesos a diverses comarques a causa de ratxes de vent que han arribat a superar 100 km/h, especialment en àrees del Pirineu.

Algunes de les comarques més afectades per les fortes ratxes de vent inclouen habitualment les comarques del Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès, l'Alt Empordà i el Baix Empordà.