Edifici groc abandonat amb grafits a la façana i cel parcialment ennuvolat.

Okupes impedeixen un negoci de 10 milions d'euros a Catalunya

L'Ajuntament ha aprovat aquest estiu el pla especial que havia de permetre reactivar el complex

El problema de l'habitatge és un problema molt greu que preocupa la nostra societat. La poca oferta fa que els preus pugin i que els joves tinguin molt difícil emancipar-se, anar-se'n de casa dels pares i començar amb el primer lloguer o hipoteca. Si a aquest problema hi sumem la delinqüència i les okupacions, la solució és més que complicada. Això és el que els ha passat a uns empresaris de l'Empordà, que per culpa de la delinqüència poden perdre molts diners.

Els promotors del projecte per reobrir l'antic càmping Pous de Figueres  denuncien que l'ocupació il·legal de l'espai impedeix que hi puguin invertir entre 6 i 10 milions d'euros per recuperar el complex. Tal i com ha avançat Ser Catalunya i ha confirmat a l'ACN l'advocat de l'empresa Càmping Campella del Sol, David Garcia, assegura que hi ha almenys vuit persones que hi viuen i que hi estan empadronades. Garcia explica que hi viuen en condicions d'insalubritat, amb animals morts i els serveis de llum i aigua punxats. L'empresa va adquirir les instal·lacions, tancades des de fa gairebé vint anys, fa quatre anys. Precisament, aquest juliol l'Ajuntament ha aprovat el pla especial urbanístic per fer possible l'actuació.

L'empresa va comprar les instal·lacions abandonades des de fa anys just abans de l'esclat de la pandèmia amb la intenció de reobrir l'espai. Amb les restriccions, l'actuació va quedar parada i fa aproximadament un any i mig quan van intentar accedir-hi per engegar la intervenció, van descobrir que hi havia ocupes.

Un cotxe dels Mossos d'Esquadra estacionat al costat d'un edifici amb una persona a prop.
Cotxe de Mossos | ACN

Aleshores van iniciar un procediment judicial que havia de culminar a principis de setembre amb el desallotjament però que va quedar aturat perquè "van aparèixer més persones que deien que hi estaven empadronades i que no havia pogut personar-se en el procés". Això ha paralitzat de nou els tràmits i l'advocat tem que encara pugui dilatar un any més l'actuació. En aquest sentit, critica que la llei empari aquest tipus d'empadronaments i aquest mateix dimecres s'ha reunit amb l'Ajuntament de Figueres per abordar-ho.

Garcia assegura que les instal·lacions no compleixen les mínimes condicions de salubritat i que hi ha perill real per a les persones. "Nosaltres creiem que sí que n'hi ha perquè hi ha animals morts, tenen la llum punxada i hi ha un transformador que podria provocar un incendi", assegura l'advocat.

L'empresa promotora té previst fer-hi una inversió milionària que se situaria entre els 6 i els 10 milions d'euros. El terreny té una superfície de 64.241 metres quadrats, 56.305 dels quals corresponen a l'activitat de càmping. Això permetria unes 300 unitats d'acampada i una capacitat per a 900 persones.