Una persona sostenint un smartphone on hi ha oberta l'aplicació Telegram

Nou gir al tancament de Telegram a Espanya

Una decisió surrealista del jutge Pedraz està provocant incertesa entre els usuaris de la coneguda xarxa de missatgeria

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha ordenat aquest dilluns ajornar la suspensió temporal de Telegram fins que es rebi un informe de la Comissaria General d'informació sobre la plataforma.

El magistrat, que divendres va donar tres hores a les operadores per suspendre l'accés a l'aplicació, va sol·licitar més dades sobre les característiques de l'app, així com sobre la incidència que pugui tenir sobre els usuaris la suspensió temporal que va decretar a la interlocutòria passat divendres , i l'execució del qual ha quedat ara en suspens.

El magistrat va ordenar el tancament de Telegram de manera cautelar arran d'una denúncia presentada per Mediaset, Atresmedia i Movistar Plus per incompliment dels drets d'autor.

Per què intenten tancar Telegram temporalment a Espanya?

El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, va ordenar inicialment el bloqueig cautelar de Telegram a Espanya. Aquesta decisió respon a una querella presentada per EGEDA, Mediaset, Atresmedia i Movistar Plus, que argumenten un suposat ús no autoritzat de contingut audiovisual sotmès a drets d'autor per part de la plataforma de missatgeria. Segons s'informa, la mesura cautelar s'ha pres després que Telegram no respongués a les sol·licituds d'informació per part del jutge.

Telegram, coneguda per les seves fortes característiques de seguretat i privadesa, ha estat una alternativa popular a altres plataformes de missatgeria instantània com WhatsApp. Tot i això, s'enfronta ara a un bloqueig temporal a Espanya, cosa que afectaria els seus milions d'usuaris al país. La plataforma ha estat especialment apreciada per la seva encriptació d'extrem a extrem en trucades de veu i als xats secrets, així com per la seva capacitat per enviar missatges, fotos, vídeos i arxius de qualsevol tipus.

Aquesta mesura ha generat controvèrsia i debat sobre l'equilibri entre els drets d'autor i la llibertat d'expressió a les plataformes digitals. La decisió de bloquejar Telegram temporalment fins que s'aclareixin els fets subratlla la importància d'aquest debat a l'era digital.