L'Alcalde i regidors de la Bisbal d'Empordà asseguts atenent la premsa

L'Ajuntament català que baixa impostos i retalla en funcionaris improductius

A diferència de la majoria, en aquest consistori adopten mesures de contenció de despesa

L'equip de govern de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà (PSC, Junts i Tots x la Bisbal) han presentat el pressupost municipal per a aquest 2024 en què la seguretat és una de les prioritats. D'una banda, es destinaran 58.000 euros en instal·lar més càmeres de vigilància al municipi a través d'una modificació de crèdit. També es destinaran 12.000 euros a la compra d'armilles antibales i es climatitzarà l'oficina del cos de seguretat amb una partida de 3.300 euros.

El consistori va defensar que el projecte de pressupostos suposa un estalvi de 450.000 euros amb una reducció de les taxes i impostos i sense retallar serveis. El govern de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà arrenca el 2024 amb el projecte de pressupost municipal sota el braç. Aquest dilluns s'ha presentat en roda de premsa les xifres del qual arriben als 15,13 milions d'euros.

Es retalla la despesa en personal

Per primera vegada en els darrers anys, s'ha retallat la partida dedicada a despeses de personal. Es tracta d'un dels compromisos electorals que havien realitzat les formacions que ara són al govern local. Es tancarà el capítol per sota dels 7 milions d'euros, mentre que el 2023 ha suposat una despesa de 7,27 milions.

L'alcalde assegura que al pressupost nou s'incorpora l'augment de retribucions establert per l'Estat però s'ha reduït la despesa en serveis que es presten amb personal per sobre de la ràtio establerta i deixant desertes algunes de les places vacants que existien en determinades àrees. L'alcalde, Òscar Aparicio, assegura que aquesta mesura els permetrà mantenir "els mateixos serveis i fins i tot potenciar-ne algun de caire social".

Per altra banda, el projecte contempla un increment del 10% de la partida que dóna el consistori a subvencions per a entitats del municipi. Aquest any es dedicaran 892.000 euros. Al capítol d'inversions s'assolirà el milió d'euros i pràcticament la meitat seran recursos propis. Aparicio ha assenyalat que aquest és un "canvi de tendència" ja que des del 2017 "no s'havia finançat cap inversió amb recursos propis".

Durant aquest any el consistori preveu renovar la canonada de subministrament d'aigua potable i contempla una segona partida per a la redacció del projecte. Aquestes obres han de permetre posar fi als problemes que hi ha en el subministrament d'aigua de boca que hi ha darrerament a la ciutat. El pressupost fixa una inversió de 100.000 euros en millores de la via pública, que s'uniran al pla de xoc que ja s'està executant. L'aprovació del pressupost es realitzarà al ple ordinari del dilluns 22 de gener.

Aquesta mesura contrasta amb les polítiques de molts ajuntaments. Les pujades d'impostos en alguns han estat desorbitades, com a Pineda de Mar. A la localitat del Maresme, governada per PSC i PP, l'IBI ha pujat un 25%.