Una dona gran somriu mentre sosté un llibre verd titulat "Rosa Regàs Un arribat" en un jardí amb vegetació abundant.

Mor Rosa Regàs als 90 anys

L'escriptora era una de les membres més destacades del què es va anomenar 'gauche divine'

L'escriptora Rosa Regàs ha mort aquest dimecres als 90 anys, segons ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ACN de fonts de l'editorial Navona. Nascuda a Barcelona el 1933 la trajectòria literària li va comportar guardons com el Premi Biblioteca Breve, el 2013, la Creu de Sant Jordi, el 2005, el Premi Planeta, el 2001, o el Premi Nadal de novel·la, l'any 1994. Regàs també va ocupar càrrecs institucionals, com ara la direcció de la Biblioteca Nacional d'Espanya entre el 2004 i el 2007.

Llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona, entre el 1964 i el 1970 va treballar a l'editorial Seix Barral. El 1970 va fundar l'editorial La Gaya Ciencia, amb la qual va publicar obres d'Álvaro Pombo, Manuel Vázquez Montalbán o Javier Marías.

Un cop acabada la dictadura franquista Regàs va llançar la Biblioteca de Divulgación Política, a través de la qual va publicar autors que encara estaven a la clandestinitat. També va fundar les revistes 'Cuadernos de la Gaya Ciencia' i 'Arquitectura Bis'.

La faceta d'escriptora la va començar a cultivar a partir del 1983, quan va vendre l'editorial. El 1987 va escriure l'assaig 'Ginebra' i el 1991 la novel·la 'Memoria de Almator'. 'Azul', el 1994, li va valdre el Premi Nadal. Amb 'Luna lunera', del 1999, va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de Narrativa.

Una dona gran amb ulleres blaves està asseguda en una butaca floral llegint un llibre, amb un altre llibre titulat
Rosa Regàs llegint | ACN

L'any 2001 va guanyar la cinquantena edició del Premi Planeta amb la novel·la d'intriga 'La Canción Dorotea'.

Polèmiques en l'àmbit polític

En l'àmbit polític, Regàs també va destacar pel fet de signar, el 1996, els manifests del Foro Babel, un grup d'intel·lectuals que pressionava per fomentar l'ús del castellà a Catalunya. Entre d'altres hi havia Francesc de Carreras, catedràtic de Dret Constitucional de la UAB i fundador del partit Ciutadans, Féliz de Azúa, professor universitari i escriptor, Anna Maria Moix, escriptora, o Eduardo Mendoza, escriptor.

L'any 2011 es va presentar a les eleccions municipals de Barcelona pel Partit dels Socialistes de Catalunya com a independent. Regàs va renunciar a l'acta de regidora després de ser escollida.

L'octubre del 2012 va signar un manifest a favor del federalisme espanyol i en contra de la independència de Catalunya.

En un comunicat, la família de Rosa Regàs ha explicat que l'escriptora ha mort a Llofriu, a Palafrugell (Baix Empordà) i ha indicat que "malgrat la tristesa", vol "celebrar la vida i tots els èxits que va aconseguir sempre envoltada d'amics i familiars".