Joan B. Culla mor als 71 anys

Mor Joan B. Culla

L'historiador català ha mort als 71 anys

L'historiador, professor, escriptor i analista polític Joan B. Culla ha mort aquest dimecres als 71 anys després de més d'un any de lluita contra un càncer, segons ha informat l''Ara', mitjà de comunicació on col·laborava des de feia anys. Llicenciat i doctor en història contemporània per la UB, va ser professor a la Universitat Autònoma de Barcelona des del 77. Nascut a Barcelona el 1952, va destacar per la seva extensa obra dedicada a la política catalana i els seus partits i per la seva presència als mitjans de comunicació , com a analista, tertulià i comentarista polític a la ràdio ia la televisió.

Joan B. Culla ha publicat una vintena de llibres sobre aspectes polítics i socials de la Catalunya del segle XX, així com sobre el conflicte israelià-àrab. Algunes d'aquestes obres són 'El catalanisme d'esquerra' (1928-1936), 'El republicanisme lerrouxista a Catalunya (1921-1923)', 'Joan Casanellas i Ibarz (1904-1986)', 'Unió Democràtica de Catalunya. El llarg camí (1931-2001), Israel, el somni i la tragèdia. Del sionisme al conflicte de Palestina', 'La dreta espanyola a Catalunya', 'Breu història del sionisme', 'Esquerra Republicana de Catalunya 1931-2012. Una història política' o 'El tsunami. Com i per què el sistema de partits català ha esdevingut irreconeixible”.

També va col·laborar amb mitjans de comunicació

Així mateix, el 2019 va publicar les memòries 'La historia viscuda', amb Pòrtic Edicions on feia un repàs de la seva vida des dels seus orígens al Poblenou fins a la intimitat polítics com Jordi Pujol o Pasqual Maragall, passant per la seva activitat als mitjans juntament amb Josep Cuní, Antoni Bassas o Mònica Terribas. Articulista d'opinió a la premsa diària al llarg de més de tres dècades, així mateix ha participat assíduament en programes de ràdio i televisió.

Va ser assessor als programes d'història contemporània 'Memòria popular', del circuit català de TVE, entre 1980 i 82 , i va ser director i presentador del programa 'Segle XX', de Televisió de Catalunya, del 1991 al 2013, així com articulista a les revistes 'Serra d'Or' o 'L'Avenç' ia la premsa diària. Va fer col·laboracions regulars a 'Hoy', 'El País' i 'Ara'.