Una dona gran amb cabell canós i vestimenta acolorida parla en un podi de fusta, amb un llaç negre de dol a la cantonada superior esquerra.

Mor l'exdiputada Àngels Martínez

Tenia 76 anys i les mostres de condol han inundat les xarxes socials

La legislatura 2015-2017 del Parlament de Catalunya va ser molt intensa. El paper de Catalunya Sí que es Pot, formada per Podem, ICV i altres forces d'esquerra espanyola, va ser ben galdós. Encara es recorda quan personatges com Joan Coscubiela o Jéssica Albiach ensenyaven cofois el seu NO a les lleis de desconnexió. Dos diputats van representar la dignitat en aquell grup. Eren Albano Dante Fachin i Àngels Martínez.

Fa una estona hem conegut que Àngels Martínez i Castells ha mort als 76 anys. Nascuda a Mollet del Vallès el 1948, Martínez va començar la seva carrera acadèmica i política en un moment de grans transformacions socials. Va estudiar Econòmiques i Filosofia a la Universitat de Barcelona, on va obtenir un doctorat en economia sota la direcció de Fabià Estapé. La seva tesi es va centrar en l’estudi dels governs provisionals a Portugal després de la Revolució dels Clavells, un esdeveniment que marcaria profundament la seva visió política.

Una dona col·loca banderes en un recinte amb seients vermells mentre diverses persones observen i fan fotos.
Àngels Martínez retirant banderes espanyoles al Parlament | ACN

Martínez va ser una acadèmica brillant, exercint com a professora de Política Econòmica a la Universitat de Barcelona. Al llarg de la seva vida, va investigar i publicar sobre temes com el gènere, les polítiques públiques, la salut, la immigració i la ciutadania, destacant-se com una veu crítica contra les conseqüències del neoliberalisme i la integració europea. Va ser autora i editora de nombrosos treballs acadèmics i llibres, i va dirigir la revista teòrica Realitat​.

El seu compromís social es va veure reflectit en la seva activitat política i de militància. El 2009, va cofundar l’organització Dempeus per la Salut Pública, un col·lectiu dedicat a la defensa de la sanitat pública, la qual va presidir fins a la seva mort. Aquesta plataforma es va convertir en una referència en la lluita contra les retallades en el sistema de salut durant la crisi econòmica. 

El seu moment més mediàtic

Àngels Martínez va saltar a la primera línia política en les eleccions catalanes de 2015, quan va ser escollida diputada al Parlament de Catalunya per la coalició Catalunya Sí que es Pot. Va ser una legisladora ferma, coneguda per les seves postures radicals en defensa dels drets socials i la justícia econòmica.

Un dels moments més recordats del seu pas pel Parlament va ser quan va retirar les banderes espanyoles que els diputats del Partit Popular havien deixat a l'hemicicle, un gest de desobediència que simbolitzava la seva oposició a la imposició de símbols nacionals en un context de forta tensió política a Catalunya​.

A part de la seva activitat política, Martínez Castells va ser també una activista cultural. La mort d'Àngels Martínez Castells, avui 1 de setembre de 2024, representa la pèrdua d'una figura clau en la lluita per la justícia social i els drets nacionals de Catalunya. 

Les xarxes s'han omplet de mostres de condol. Una de les més emotives ha estat la del seu antic company, Albano Dante Fachin.