Home amb ulleres i barba assegut en un escriptori amb un ordinador portàtil en una habitació amb prestatgeries plenes de llibres.

Bones notícies per als seguidors de Crims

S'anuncien novetats a l'espai dirigit per Carles Porta

Carles Porta és un dels periodistes i escriptors més reconeguts de Catalunya, especialment conegut per la seva feina al capdavant del programa Crims, tant en la seva versió radiofònica a Catalunya Ràdio com en la seva adaptació televisiva a TV3. Nascut a Vila-sana, al Pla d'Urgell, el 1963, Porta ha tingut una llarga trajectòria en el periodisme, que l'ha portat a cobrir esdeveniments significatius i a desenvolupar un estil narratiu molt característic.

Carles Porta va començar la seva carrera periodística a la ràdio i després va treballar a TV3, on va destacar com a reporter d'investigació. Un dels seus treballs més coneguts va ser la cobertura del cas d'assassinat de la nena de Tor, un esdeveniment que el va marcar profundament i que va acabar recollint en el seu llibre Tor:  tretze cases i tres morts (2005), una obra que es va convertir en un referent en el periodisme narratiu de crònica negra.

Muntatge amb una imatge de Lázaro i Pablo Moreno durant un vídeo promocional. A l'esquerra una imatge amb un noi rient
Els germans Moreno de Tor | @micosincer_, Bulat Silvia de Getty Images

La seva capacitat per narrar històries complexes amb un to captivador i alhora rigorós el va portar a explorar nous formats, cosa que culminaria en la creació de Crims.

Torna 'Crims' a Catalunya Ràdio

El pòdcast ‘Crims’ torna a Catalunya Ràdio a partir del 6 de setembre amb nous capítols i nou horari. L’espai estrenarà episodi cada divendres d’una a dues del migdia. Des de 3Cat s’indica que l’equip de ‘Crims’ triga dos mesos “com a mínim” a preparar un capítol, després de la investigació prèvia que és el que demana més temps.

El ‘true crime’ conduït pel periodista Carles Porta ha esdevingut el programa de ràdio més escoltat en línia, segons la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). En la temporada 2022-2023 va superar els 4,2 milions de reproduccions al seu portal i prop de 14,6 milions en plataformes externes. La temporada passada va oferir dos capítols per setmana, els dissabtes i els diumenges a les nou de la nit.

‘Crims’ també es presenta en format televisiu, amb una sèrie que relata successos recents a Catalunya. Consta d'onze capítols que combinen realitat i ficció i se centren en casos com el de Brito i Picatoste, el zelador d'Olot i l'assassí del Putxet, entre d'altres.

Fins ara, el programa ha publicat més de cent episodis en les diverses temporades. La xifra inclou tant els emesos per ràdio com els disponibles en format pòdcast a les plataformes digitals.

Imatge de Carles Porta presentant el documental de 'Tor'. De fons foc encès
Carles Porta a la docusèrie 'Tor' | ACN

Una proposta que ha enamorat als catalans

Crims ha tingut un gran impacte en la cultura mediàtica catalana, no només per la qualitat de les històries narrades, sinó també per la seva influència en la manera com es perceben i s'entenen els casos criminals a la societat. Porta ha estat capaç de presentar la crònica negra no només com un relat de violència, sinó com una finestra a les complexitats humanes i a les tragèdies personals.

El programa ha rebut múltiples premis i reconeixements, tant per la seva qualitat periodística com pel seu valor social, aportant un enfocament que humanitza les víctimes i posa en context les circumstàncies que envolten els crims.