Joan Jordi, des del seu canal de Youtube F98, ha entrevistat el president de l'ANC, Lluís Llach, que ha repassat la seva carrera com a artista, com a cantautor i també com a activista polític, primer a Junts pel Sí, la coalició formada per l'antiga Convergència i per ERC i després com a president d'una de les entitats independentistes més importants de Catalunya, juntament amb Òmnium Cultural.
Lluís Llach ha començat repassant els seus inicis amb els Setze Jutges. El cantautor ha reconegut que des de molt jove es va sentir atret per la música i que primer va començar en grup i aviat va decidir continuar la carrera en solitari. A través de la música va trobar un canal perfecte per compondre cançó protesta a través dels seus versos.
Descens de l'independentisme
També s'ha preguntat pel descens de l'independentisme. En aquest sentit, Llach ha repartit responsabilitats i ha qüestionat el paper dels partits polítics que representen l'independentisme institucional (Junts per Catalunya, ERC i CUP). Segons el cantautor, les baralles entre les tres formacions han cansat o allunyat la ciutadania del projecte.
La segona raó és la repressió de l'Estat. Segons Lluís Llach, la repressió que l'estat i totes les institucions (policia, justícia...) ha exercit sobre els polítics i sobre el poble de Catalunya és pròpia de règims antidemocràtics i hauria de fer avergonyir Europa. Tot i això, reconeix que els europeus han donat l'esquena als catalans per culpa d'una "extrema dreta creixent", poc preocupada amb les minories històriques.
La tercera raó seria la pandèmia. Segons Lluís Llach, a principis de l'any 20, amb l'aparició del Covid19, l'independentisme va deixar de sortir al carrer i es va refredar la situació.
Cat98: Lluís Llach "Els catalans patim expoli, repressió cultural..."
Preguntes de públic
L'entrevista ha continuat amb preguntes del públic. Joan Jordi ha acabat el paper com a entrevistador i ha deixat pas a les qüestions de gent anònima. Preguntat si l'ANC té la intenció de convèncer els immigrants de la independència, Llach respon que cal intentar integrar aquests immigrants perquè formin part del projecte. Tot i això, ha reconegut que per culpa del dèficit fiscal, són necessaris més recursos per atendre les seves necessitats i que Catalunya, de moment, no té aquests recursos.
En una altra pregunta, un altre espectador li preguntava sobre la seva opinió que la seva música, en concret la cançó 'L'Estaca' sigui utilitzat a diferents països com a música de lluita i de reivindicació. En aquest sentit, Lluís Llach s'ha mostrat orgullós i ha defensat tots els moviments activistes contra la repressió.
L'entrevista ha finalitzat amb un agraïment i reconeixement als mitjans de comunicació o plataformes que no compren el discurs oficial de l'independentisme.