L'exterior de la seu de l'empresa Grifols

Cop d'efecte de l'empresa catalana Grifols per frenar les acusacions de Gotham

Grifols està vivint unes jornades convulses a Borsa

El grup asiàtic Haier ha anunciat que manté la intenció d'adquirir el 20% de l'empresa xinesa Shanghai RAAS actualment a les mans de Grifols. La compravenda es va fer pública el desembre passat i està xifrada en uns 1.600 milions d'euros.

Després de l'estremiment de Grifols a la borsa per les acusacions de Gotham City Research, que assegura que la companyia catalana havia comprat centres de plasma per un valor superior al real per inflar-ne el valor, Haier ha reafirmat la seva intenció de comprar part de Xangai RAAS "durant la primera meitat de l'any 2024” i així ho ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El fons especulador assegura que Grifols ha falsejat els comptes per amagar deute i va fer un tuit en què es preguntava si els "bancs i creditors de Grifols saben que tant Grifols com Scranton consoliden totalment Haema i BPC en els resultats financers". Això va provocar que les accions de l'empresa catalana passessin de valer 14 euros a situar-se per sota dels 10. Grifols va remuntar a la borsa dimecres després d'anunciar que emprendria mesures legals contra Gotham, amb guanys al voltant d'un 12%, després de descensos fins a un 40%.

Greus acusacions de Gotham City, que ja va fer caure una gran empresa

Entre les acusacions de Gotham hi ha que la multinacional d'hemoderivats utilitza societats com GRF i Scranton –vinculada a la família Grífols– per "manipular" el deute. També assenyala que els beneficis de la farmacèutica provenen d'aquestes empreses i també de Haema.

Així mateix, indica que la companyia va fer un préstec de 95 milions de dòlars a Scranton el 2018, però que no apareix als informes de la firma catalana i el vincula a una transacció de BPC i Haema. Alhora, l'informe del fons detalla que en els resultats de Scranton de 2021 s'esmentava un increment del passiu de 59 milions de dòlars corresponents a "pagaments anticipats de Grifols" però que aquesta operació, segons Gotham, no figura als comptes de la companyia.

Per tot això, Gotham City Research considera que la compra de 25 centres de plasma el 2021 "manca de sentit" i rebaixa l'adquisició de 14,8 milions de dòlars per unitat a 3 milions de dòlars. La investigació realitzada també manté que el pagament de 124,1 milions d'euros a la nord-americana ImmunoTek el 2022 per l'adquisició de 21 instal·lacions de plasma un any abans "no tenen relació" amb la construcció dels espais i 'atribueixen "al pagament com una sortida d'efectiu inexplicable, tal com ha demostrat Grifols en altres transaccions".

Davant d'això, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha requerit informació a la companyia catalana. Grifols s'ha defensat dient que el que s'ha difós sobre la situació financera són "informacions falses i especulacions" i ha anunciat mesures legals contra Gotham.

La companyia recorda que, com a empresa cotitzada, "informa i difon plenament tota la informació pertinent relativa a totes les transaccions significatives amb el màxim nivell d'integritat i transparència per reflectir una visió exacta i justa dels estats financers consolidats" de la companyia. També ha assenyalat que les auditories anuals a què se sotmet les realitza "una de les quatre grans firmes del món -KPMG-, de qui recorda que ha admès "sistemàticament" informes favorables.