Inspirada en fets reals, TV3 ens porta aquest divendres 9 d'agost una pel·lícula ambientada a la postguerra alemanya. Amb la caiguda del règim nazi, “L'ombra del passat” ens transporta al naixement de la República Democràtica Alemanya i el dia a dia de molts ciutadans a l'Alemanya occidental de la dècada de 1960.
Nominada a l'Oscar a millor pel·lícula de parla no anglesa l'any 2018, la pel·lícula dirigida per Florian Henckel és d'aquelles que es presenten amb un “basat en fets reals”. La cinta ens posa a la pell d'un jove estudiant d'art al'Alemanya de l'Est, Kurt Barnert. Aquest noi s'enamora d'una de les seves companyes d'aula, Ellie.
A aquesta possible relació, però, s'interposa el pare d'ella, un famós metge anomenat Seeband, el qual no accepta de cap manera el festeig entre tots dos. A partir d'aquesta introducció, doncs, el llargmetratge adquireix una atmosfera més tensa i fosca, i ens porta a través dels diferents carrers de l'Alemanya de la postguerra per explicar-nos un terrible crim que es va cometre en terres germàniques i que connecta de certa manera a la parella protagonista.
Protagonitzada per l'oscaritzat Sebastian Koch, la pel·lícula compta amb grans actuacions i interpretacions de nivell d'altres celebritats conegudes com Tom Schilling o Paula Beer. Hi ha també la senya d'identitat del seu director Florian Henckel, que ja va ser llorejat pel seu thriller "La vida dels altres"; el qual es va emportar un Oscar l'any 2006.
Una ambientació que t'atrapa
Com hem dit, el context de la cinta és molt important, ja que envolta el tema principal de l'obra. Aquesta posada en escena, però, no resultaria tan efectiva sense la seva magnífica ambientació, que recorre tres dècades claus en el desenvolupament de l'Alemanya actual. Des del règim nazi fins a la creació de la RDA, aquest llargmetratge s'atreveix fins i tot a mostrar muntatges musicals i crea un discurs idoni per a l'atmosfera en què conviu.
La cinta no només va ser nominada a millor pel·lícula de parla no anglesa als Oscars del 2018, sinó que també va estar entre els millors en termes de fotografia. A més, va ser llorejada en festival de renom com el de Venècia o el de Sevilla. Va rebre també la nominació a millor obra estrangera als Globus d'Or.
A través del canvi social i cultural d'Alemanya, Henckel explica una gran història intergeneracional sobre la política del moment, l'amor i sobretot l'art i el seu concepte discutit al llarg de la història contemporània. A més, gràcies a aquest gran mitjà que és el cinema, el director alemany ha pogut utilitzar la seva obra per denunciar i criticar tot allò que es va viure en aquella època de censura i repressió.