Divendres que ve 2 d'agost, TV3 estrena una pel·lícula que encantarà els que estan gaudint diàriament dels Jocs Olímpics de París. Es tracta de "L'heroi de Berlín", coneguda com a "Race" als Estats Units. Dirigida per Stephen Hopkins i produïda per Focus Features, el film ens narra la història de Jesse Owens, un atleta que es va convertir en llegenda.
Es tracta, doncs, d'una pel·lícula biogràfica que ens transporta el 1936, quan l'atleta Jesse Owens va guanyar quatre medalles d'or als Jocs Olímpics celebrats a Berlín. Estrenada al febrer de 2016, la pel·lícula va ser ben rebuda per les crítiques, i va arribar a consagrar-se com una de les millors pel·lícules canadenques de tots els temps.
Als Canadian Screen Award, la cinta es va emportar 4 premis, entre ells el millor muntatge i barreja de so, els millors efectes visuals i el premi a millor actor per a Stephan James, qui va interpretar de meravella el paper d'Owens. A banda, a l'elenc de personatges hi ha altres grans noms com Jason Sudeikis, William Hurt, Jeremy Irons o Carice van Houten.
El director i productor de cinema Stephen Hopkins va voler fer aquesta pel·lícula com a homenatge, i reclamar el reconeixement oficial que mai va tenir Jesse Owens. A més, aprofita el context de l'obra per posar el focus en el marc sociopolític general en què Owens va aconseguir els seus èxits en aquestes olimpíades.
Basada en fets reals
Nascut a Alabam el 1913, Jesse Owens va ser un atleta nord-americà que es va guanyar el respecte i admiració de tota la població afroamericana després de la seva actuació als Jocs de Berlín. La pel·lícula de Hopkins, doncs, ens transporta a aquest moment històric, on una Alemanya ja governada per Adolf Hitler, acollia les olimpíades.
El Führer, tenia totes les mirades posades als atletes del seu país, i esperava que aquests dominessin en totes les disciplines possibles. Owens arribava a Berlín com un dels grans favorits per emportar-se medalles, i des del seu primer dia va veure com tota la població present l'esbroncava i insultava.
La pel·lícula, doncs, posa el focus en aquest context on una Alemanya supremacista blanca, veia com un afroamericà arribava a les seves terres per "conquerir-ho" tot als Jocs. A "L'heroi de Berlín" veurem el costat més humà d'Owens i com va aconseguir suportar tota aquesta pressió.
Les seves gestes són més que conegudes, i han esdevingut una icona de l'esport i de la cultura afroamericana. Voleu saber el perquè de tot aquest impacte? Estigueu atents doncs divendres que ve i veieu la pel·lícula, que segur no us deixarà indiferents.
Les pel·lícules sobre els Jocs Olímpics
La competició esportiva més important del món fa dècades que ens deixa històries per al record. Amb milers d'esportistes i països aglomerats en un mateix lloc, és impossible que no passin fets insòlits. Hollywood s'ha fet ressò d'aquestes històries moltes vegades, i ens ha deixat pel·lícules per al record.
La primera que se'ns ve a tots al capdavant és "Carros de foc". La icònica pel·lícula britànica ens transporta als jocs olímpics del 1920, i ens posa a la pell de dos atletes, Harold Abrahams i Eric Lidell.
Per altra banda, no tot són històries de superació i finals feliços. Amb el seu film "Munic", Steven Spielberg ens explica l'atemptant palestí que hi va haver als Jocs de Munic del 1972. Un film excel·lent protagonitzat per Eric Bana, que ens posa en el context de la resposta israeliana a aquest atac.