Una sala de cinema amb un home a una de les butaques

La Gran Pel·lícula de TV3 del 21 de febrer: Susan Sarandon i una malaltia molt cruel

La pel·lícula s'emetrà a les 22:05 a TV3

TV3 ha canviat el dia d'emissió de 'La Gran Pel·lícula'. Històricament aquest espai s'ha emès els divendres a la nit. Dia ideal de pel·lícula en família. Temporalment deixarà de ser així. El concurs musical Eufòria agafa el relleu els divendres a la nit i 'La Gran Pel·lícula' passa als dimecres.

Aquest dimecres podrem veure 'La decisió' amb Sam Neill, Susan Sarandon, Anson Boon, Kate Winslet, Rain Wilson, Lindsay Duncan, Bex Taylor-Klaus, Mia Wasikowska. Un bon elenc d'actors i actrius per a una pel·lícula amb missatge. Segons podem llegir a la programació oficial de TV3 l'argument gira entorn d'una dona (Susan Sarandon) que pateix esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i decideix acabar amb el patiment per mitjà de l'eutanàsia amb l'ajuda del seu marit. Tot i això, la decisió comporta una sèrie de conflictes enterrats en el passat amb les seves filles i altres familiars propers.

Què és l'ELA?

L'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), també coneguda com a malaltia de Lou Gehrig, és una malaltia neurodegenerativa progressiva que afecta les neurones motores al cervell i la medul·la espinal. Aquestes neurones són essencials per controlar els músculs voluntaris, és a dir, aquells que permeten fer moviments com caminar, parlar, menjar i respirar. A mesura que l'ELA avança, les neurones motores degeneren i moren, cosa que porta a una pèrdua gradual de la capacitat muscular, debilitat i, eventualment, paràlisi.

L'impacte de l'ELA en els qui la pateixen i en les famílies és devastador i multifacètic, afectant no només la salut física sinó també el benestar emocional, social i econòmic. Per a les persones amb ELA, la progressió de la malaltia comporta un deteriorament constant de les capacitats físiques. Inicialment, poden experimentar símptomes com a debilitat a les extremitats, dificultats en la parla, la deglució i la respiració.

Amb el temps, la pèrdua de mobilitat i la paràlisi poden requerir l'ús de dispositius d'assistència, com cadires de rodes, i eventualment, assistència per a gairebé totes les activitats diàries. La dependència de tecnologies per a la respiració i l'alimentació es pot convertir en una necessitat. Aquesta pèrdua d'autonomia i funcionalitat pot ser especialment difícil d'afrontar tant per al pacient com per als éssers estimats.

LA DECISION Trailer en Español - Blackbird / Susan Sarandon / Kate Winslet / Rainn Wilson /Sam Neill

Susan Sarandon, una actriu de referència

Al vast firmament de Hollywood, poques estrelles han brillat amb la consistència i l'esplendor de Susan Sarandon. Des dels seus inicis a la dècada dels 70 fins a la seva presència actual tant en pantalla com en els àmbits d'activisme social, Sarandon ha demostrat ser una força indomable a la indústria de l'entreteniment. La seva trajectòria és un testimoniatge de talent, versatilitat i compromís.

Nascuda com a Susan Abigail Tomalin el 4 d'octubre de 1946 a Nova York, Sarandon va fer els primers passos en l'actuació a la Universitat Catòlica d'Amèrica a Washington DC, on va descobrir la seva passió per l'art dramàtic. Després de graduar-se, es va traslladar a Nova York, on va començar la seva carrera al cinema amb un paper a la pel·lícula "Joe" (1970). No obstant això, va ser la seva interpretació a The Rocky Horror Picture Show (1975) el que la va catapultar a la fama, convertint-la en una icona cultural.

Al llarg dels anys 80 i 90, Sarandon va consolidar el seu estatus com una de les actrius més respectades de la seva generació. Va participar en pel·lícules de gran èxit crític com "Atlantic City" (1980), per la qual va rebre la seva primera nominació a l'Oscar, "Thelma & Louise" (1991), que es va convertir en un emblema de l'empoderament femení, i "Lorenzo's Oil" (1992), una dramàtica història real que va demostrar la seva capacitat per interpretar rols exigents amb profunditat emocional.

El reconeixement de l'Acadèmia va arribar finalment el 1995, quan Sarandon va guanyar l'Oscar a la Millor Actriu per la seva actuació a Dead Man Walking, un drama que aborda temes de redempció i pena capital. Aquest paper no només li va valer l'aplaudiment de la crítica, sinó que també va reflectir-ne la inclinació personal per projectes amb un fort missatge social.

En els darrers anys, Sarandon ha continuat treballant en una varietat de projectes, tant al cinema com a la televisió, demostrant que el seu talent no coneix límits de gènere o edat. Ha participat en sèries de televisió aclamades per la crítica, com "Feud" (2017), on va interpretar Bette Davis, i ha seguit triant papers que desafien les expectatives i exploren la complexitat humana.