Una persona fent fotos a les onades del mar

Alerta per fort onatge en aquestes zones de Catalunya

La previsió meteorològica avisa de ratxes de vent superior als 90 quilòmetres per hora

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest dissabte la fase d'alerta del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per un onatge fort previst a l'Alt i el Baix Empordà, amb onades que poden arribar als 2,5 metres i mar de fons de component nord. Per aquest motiu, s'ha demanat extremar la precaució a les activitats a les zones properes al mar.

Mentrestant, Protecció Civil ha actualitzat la fase d'alerta del Ventcat davant la previsió que bufi el vent a tot el país i que es produeixin ratxes de vent superiors als 90 quilòmetres per hora al sud de Catalunya, zona central i també al Pirineu i Prepirineu. A més, s'hi ha inclòs la comarca del Barcelonès. A banda, s'ha posat en prealerta el pla Infocat per l'alt risc d'incendi.

De fet, els Bombers de la Generalitat han rebut una quinzena d'avisos per incidències relacionades amb el fort vent les últimes 24 hores, dels quals dues a la Regió d'Emergències de Girona, una a la de Lleida, dues a la Regió Metropolitana Nord, quatre a la Regió Metropolitana Sud, dos a la Regió d'Emergències de Tarragona i sis més a la de les Terres de l'Ebre.

A més, cal sumar quinze avisos més a la Regió Metropolitana Nord per la pluja. De cara a diumenge, Protecció Civil va avisar que s'avança el període d'afectació pel vent a la zona del Pirineu Occidental, l'Alt Empordà, el Baix Llobregat i el Barcelonès. El vent bufarà de component nord i oest. Al Pirineu el llindar de gent gran se superarà a cotes altes i a la vessant nord la visibilitat serà dolenta a cotes mitges i altes i als cims es podria produir el fenomen del vent (visibilitat molt reduïda i fred).

A banda, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de perill per neu a la Val d'Aran, on es poden acumular més de cinc centímetres a partir dels 700 metres, mentre que a partir dels 1.500 metres podrien ser fins a més de 20 centímetres, encara que els gruixos podrien ser irregulars pel vent.

Per acabar, Protecció Civil ha posat en prealerta el pla Infocat pel perill d'incendi forestal afavorit pel fort vent que s'espera. Concretament, el risc d'incendi és alt o molt alt a l'Alt i el Baix Empordà, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Baix Penedès, l'Alt i el Baix Camp, el Piorat, el Tarragonès, el Baix Ebre i el Montsià.

Desactivada la prealerta del Procicat per les cavalcades

Finalment, Protecció Civil ha desactivat la prealerta del PROCICAT per la celebració de les Cavalcades de Reis a tot el país ahir a la nit i la nit. Van transcórrer sense incidències, fora d'alguns recorreguts que van ser modificats per les precipitacions que es van produir a alguns llocs, i que en algun cas els actes es van traslladar en espais coberts.