Muntatge amb imatge de l'interior del Parlament Europeu. A la cantonada inferior esquerra, dins d'un cercle, imatge d'un home posant un sobre a una urna de votació

Les europees: Votar o no votar

Aquest diumenge se celebren eleccions europees i, si no hi ha sorpreses, l'abstenció serà alta

Queden pocs dies pels comicis europeus i tots els partits i coalicions van a tota màquina per esgarrapar qualsevol vot que quedi enlaire. Indecisos, però, sobretot, abstencionistes.

Les eleccions europees, històricament, han sigut les “menys importants” per a moltes persones. I no ho són pas! A les Institucions Europees es decideixen polítiques clau què, tard o d´hora, han d´aplicar els Estats membres.

A Catalunya la desafecció política es multiplica. A casa nostra trobem a faltar aquella Europa que “ens mirava” després de l´1-O. I ens hem adonat què, o bé el vell continent tenia “les ulleres” entelades, o sincerament, no les ha portat mai, ni té la intenció de fer-ho. Si afegim el cansament d´haver de votar a casa nostra, pràcticament cada dos anys, perquè els nostres polítics, o bé no compleixen o bé no es posen d´acord per a governar, la gent al final abaixa els braços.  

Aquesta tempesta perfecta, responsabilitat absoluta de la nostra classe política, suposa que molta part de l´electorat català, aquest 9-J es quedi a casa o marxi a la platja. De cap de les maneres es pot culpabilitzar a la gent de si vol o no vol anar a votar a les eleccions europees. La vella cantarella de “si tú no hi vas, vindran els altres”, ja no cola. La gent necessita arguments, fets, promeses plausibles i opcions polítiques que els representin de veritat. O és que potser quan anem a reparar el cotxe, o a comprar-nos roba o a contractar una assegurança, no apostem per la marca que ens dona més confiança i la que compleix amb les nostres expectatives? Amb els nostres diners, com a clients que som, tenim drets i anem a la botiga que més ens convingui. I si aquesta marca deixa d´alinear-se amb les nostres conviccions, tenim dret a canviar. Només faltaria!

Senyors polítics, el vot no ha de ser gratis! I si vostès no compleixen amb les expectatives dels catalans, l´abstenció no és culpa de la gent, sino de la manca de compromís envers la ciutadania. Que Europa ens hagi “deixat de mirar”, ho tenim paït. Però que vostès només ens mirin per a captivar-nos el vot, no passi.