Edifici de la UOC

Cop d'efecte de dos estudiants de la UOC amb aquesta APP

Dos estudiants de la UOC creen una 'app' que detecta malalties oculars de forma precoç

Dos estudiants de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) del màster universitari de Bioinformàtica i Bioestadística han desenvolupat una aplicació mòbil capaç de detectar en qüestió de segons si una persona pateix glaucoma, retinopatia diabètica o cataractes, tres de les causes més freqüents de pèrdua de visió i ceguesa al món. A partir d'una selfie, una intel·ligència artificial analitza la imatge i emet un diagnòstic que, si és positiu, canalitza la persona cap a l'especialista més adequat.

Les imatges que han fet servir són de pacients que ja tenen retinopatia, glaucoma o cataractes, i el que fa l'algorisme és, mitjançant càlculs, ajustar aquest resultat a aquesta imatge. A més de l'algorisme, els estudiants del màster de la UOC també han creat una primera versió de l'aplicació mòbil per a Android. "Ens vam presentar a l'SpinUOC perquè volíem intentar desenvolupar una aplicació més sofisticada que, a més de detectar la malaltia, tingués més funcionalitats i pogués funcionar bé a qualsevol mòbil amb una capacitat de còmput limitada", explica aquesta parella d'alumnes.

L'aplicació mòbil begIA estarà orientada tant a la comunitat mèdica com als pacients potencials. Permetrà, a més del diagnòstic precoç de malalties oftalmològiques, fer un seguiment mèdic des de la distància, ja que, un cop un metge faci el diagnòstic i posi un tractament a la persona, podrà seguir veient la seva efectivitat i evolució de la patologia a través de les imatges preses amb laplicació, sense necessitat que la persona es desplaci i hagi dinvertir dentrada grans sumes de diners per rebre atenció mèdica.

Una APP molt útil a països en vies de desenvolupament

El diagnòstic precoç de malalties oculars requereix un examen del fons de l'ull, que implica que hi ha d'haver un especialista en oftalmologia que disposi dels instruments òptics necessaris. A països desenvolupats i en àrees urbanes, accedir a aquest servei no és un problema. Tot i això, les persones que viuen en zones rurals allunyades d'aquest tipus d'especialistes o en regions en vies de desenvolupament no tenen fàcil accés a aquest tipus de proves.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), uns 2.200 milions de persones al planeta pateixen algun tipus de deficiència visual o ceguesa. La meitat d'aquests casos es podria haver evitat amb un diagnòstic precoç. D'aquí neix el projecte begIA (bègia vol dir 'ull' en basc). "La idea de begIA sorgeix d'una experiència personal. Un familiar que patia diabetis de tipus 2 va començar a perdre molta visió, fins al punt que va haver de deixar de conduir i era incapaç de llegir", expliquen Igor García Atutxa i Francisca Villanueva. "Va desenvolupar retinopatia diabètica, una malaltia ocular que causa pèrdua de visió, la incidència de la qual es pot reduir mitjançant un diagnòstic precoç", afegeixen.