La diputada israeliana Sharren Haskel, del partit Tikva Hadashà, ha presentat una moció a la Kneset perquè Israel reconegui la independència de les nacions catalana, basca i gallega a més de la independència de comunitats autònomes com Andalusia. Aquesta acció es pren com a resposta a l'anunci del govern espanyol de reconèixer l'Estat Palestí el 28 de maig.
Haskel argumenta que Espanya, que advoca per l'autodeterminació palestina, hauria de ser coherent i donar suport a les aspiracions independentistes dins de les fronteres pròpies.
Haskel subratlla que aquests territoris tenen un patrimoni cultural únic i una història de lluita per la independència. "Espanya ha de respectar i dialogar amb aquests territoris, donant suport a la seva transició pacífica cap a la independència," va afirmar Haskel.
A més, representants de diverses associacions hebrees han expressat el seu suport a la moció a les xarxes socials, demanant que Israel respongui de manera contundent a l'acció espanyola.
Aquesta oportunitat no està sent aprofitada pels partits processistes. Tots han secundat per acció o per omissió la decisió de Pedro Sánchez. Només Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana, ha donat suport explícit a Israel i ha alertat dels riscos de fer concessions a l'islamisme.
El Govern israelià parla clar
El reconeixement de l'Estat Palestí per part d'Espanya ha provocat una reacció enèrgica per part del govern israelià. Jacob Blitstein, director general del Ministeri d'Afers Estrangers d'Israel, va expressar durant una reunió amb els ambaixadors d'Espanya, Noruega i Irlanda que aquesta decisió podria comportar greus conseqüències per a les relacions diplomàtiques entre aquests països i Israel.
Blitstein va destacar que el reconeixement va ser celebrat pel grup terrorista Hamàs, la qual cosa, segons les seves paraules, evidencia que aquesta acció actua com una "recompensa per al terrorisme". A la seva declaració, de la qual informa Rubèn Novoa a través del seu compte de Twitter, va voler posar en valor que aquesta mesura no contribueix a la pau, sinó que, en canvi, enforteix Hamàs i complica les negociacions per a l'alliberament dels ostatges.
El polític israelià va afegir que hi haurà més repercussions en les relacions bilaterals entre Israel i aquests tres Estats com a resultat d'aquesta decisió.
Yolanda Díaz fent amics
Tot el govern espanyol en ple s'ha posicionat contra Israel. La Federació de Comunitats Jueves d'Espanya (FCJE) ha acusat la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, de fomentar l'antisemitisme.
L'entitat ho ha dit després que Díaz publiqués ahir a les xarxes socials un vídeo de suport a Palestina en què acabava dient: "Palestina serà lliure des del riu fins al mar", el lema utilitzat per Hamàs que suposa l'extermini de l'estat jueu.
L'entitat afirma que la frase també la va fer servir la companya de partit de Díaz i ministra de Joventut i Infància del govern espanyol, Sira Rego, nascuda a València però d'origen palestí. "No només demostra el seu antisemitisme, sinó que promou l´aversió cap als jueus espanyols", afirma la FCJE.