Una dona amb expressió d'enuig està superposada sobre una escena de cirurgia en un quiròfan on diversos metges amb bates blaves i barrets quirúrgics estan operant sota llums brillants.

Denuncien un nou cas de discriminació lingüística en un hospital català: 'M'ha dit...'

Episodis com aquest són cada vegada més freqüents

Fa uns dies sabíem que l'Hospital Dexeus de Barcelona (grup Quirón) es negava a atendre un usuari en català. La direcció de l'hospital, lluny de defensar els drets lingüístics del pacient que necessitava ajuda sanitària, va defensar el sanitari i va acusar l'usuari de xenòfob i de faltar-li el respecte al metge per no haver canviat de llengua. També a l'Hospital Sant Joan de Deu, vam conèixer un cas semblant de discriminació lingüística.

Malauradament, casos com aquests són cada vegada més freqüents i cada dia en coneixem nous testimonis a xarxes socials. Són molts els catalans i catalanes que no estan disposats a canviar de llengua i que no es deixen trepitjar els seus drets lingüístics. Per què un madrileny sí que pot ser atès en la seva llengua? Per què un francès pot ser atès en la seva llengua? I un alemany? I un italià?

Deu ser un cas inèdit al món que una persona no rebi assistència sanitària en la seva llengua. I ja no es tracta de si "eres español", de "si estamos en España" o de "mira que pone tu DNI", estem parlant de llengua, no de quin és el nostre Estat administrativament parlant. El català és llengua oficial a Catalunya, doncs tothom té el dret de ser atès en català.

Els metges d'hospitals públics i privats, els funcionaris de qualsevol àmbit, com l'educació, la justícia, han de dominar perfectament ambdues llengües i han de poder prestar el seu servei en català, en igualtat de condicions envers aquells que volen ser atesos en castellà.

Nou cas a Sant Celoni

En Marcel ens ha explicat a través de xarxes socials que ha patit un nou cas de discriminació lingüística a l'Hospital de Sant Celoni. Un hospital públic. A sobre, igual que va passar a l'hospital Dexeus, segons explica l'usuari, el personal del centre ha defensat el metge i l'ha convidat a anar-se'n cap a casa sense ser visitat.

Les primeres queixes d'en Marcel no han acabat aquí i l'usuari ha continuat explicant la seva experiència en un fil de Twitter.

Una persona expressa la seva frustració a les xarxes socials sobre l'elecció entre complir la llei lingüística o tenir metges, esmentant que la salut és més important que l'idioma i que si hagués parlat en espanyol no hauria tingut problemes. Critica la contractació de personal que no entén les llengües oficials del país i es pregunta si aquesta és la sanitat pública que mereixen.
Missatges de Twitter de Marcel a seques | Twitter

Altres usuaris li han donat la raó i li han donat suport. L'han felicitat per fer pública la seva queixa i han animat més gent a denunciar aquesta pràctica de menyspreu si la pateixen. "El metge aquest no té cap dret a demanar-te que canviïs de llengua, i encara menys a fer-te fora de la consulta. Tens dret que t’atengui algú que entengui el català. Fa poc un metge em va dir “en castellano”, vaig dir que no i va anar a buscar un altre metge que entenia el cat". 

Un altre usuari l'ha animat a anar més lluny i a trucar als Mossos d'Esquadra: "En un cas així jo crec que es poden trucar els mossos d'esquadra directament; legalment no et poden negar atenció mèdica per parlar una de les dues llengües oficials".