Després de la sortida de la pandèmia, l'economia mundial va patir un cop dur del qual encara ens estem recuperant. L'augment del consum provocat per l'estalvi, sumat a una reducció de l'oferta d'alguns productes provocat pel conflicte bèl·lic a Ucraïna, va provocar una pujada inèdita de preus i una inflació superior al 10%, amb l'oli d'oliva i els carburants com a principals culpables. Ràpidament les principals institucions bancàries del món (Banc Central Europeu i la Reserva Federal) van començar a apujar els tipus d'interès per contraure aquesta demanda.
Durant molt de temps aquests tipus d'interès han estat pels núvols i han provocat un encariment dels principals índexs de crèdit i, en especial, les hipoteques. A Espanya, les famílies que tenien hipoteques vinculades a l'Euribor han patit importants desajustos a les economies domèstiques, mentre que les cases amb hipoteques a tipus fix han respirat.
A principis de juny, el Banc Central Europeu (BCE) va reduir els tipus d'interès 25 punts bàsics, és a dir, del 4,5% al 4,25% després de diverses actualitzacions en què els tipus es mantenien intactes. D'aquesta manera, Christine Lagarde va acabar amb la pujada del cost dels diners que va començar el juliol del 2022.
Per què poden començar a caure els tipus?
Alguns economistes mundials comencen a vaticinar una caiguda de tipus i, per tant, més aire per a les famílies i per a les petites empreses, que podran accedir al crèdit amb més facilitat. La Reserva Federal americana (FED) ha complert les expectatives dels inversors i ha mantingut els tipus d'interès al voltant del 5,25 i 5,5% per vuitena vegada. És cert que no els ha modificat a la baixa, però tampoc no han continuat pujant.
La reunió següent està prevista per al proper 18 de setembre, quan bona part dels experts pronostiquen que sí que es produirà l'esperada baixada de tipus.
Efecte dòmino a Europa
Economistes espanyols i europeus consideren que a la tardor es pot produir un efecte contagi i que l'organisme europeu liderat per Lagarde es contagiï de la decisió dels Estats Units i segueixi apostant per una lleugera i continuada baixada de tipus.