La xef Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952), ha estat investida aquest dilluns doctora honoris causa per la Universitat de Barcelona en un acte al Paranimf de l'Edifici Històric. Ruscalleda, guanyadora de set estrelles Michelin, ha rebut la distinció pel seu enfocament innovador i la dedicació a la preservació de les essències de la cuina catalana. "Ni en els somnis més surrealistes que he tingut i segueixo tenint hauria pogut imaginar aquesta seqüència, viure el gran honor de ser avui aquí", ha destacat. La cuinera també ha reclamat al Govern una assignatura de cuina i nutrició a primària i secundària.
Ruscalleda ha estat investida doctora honoris causa a proposta del rector de la UB, Joan Guàrdia, i ha tingut com a padrina la catedràtica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació Cristina Andrés Lacueva. Després de rebre la distinció, Ruscalleda ha recordat els seus inicis i ha agraït a la UB que li hagi investit doctora honoris causa: “Ni en els somnis més surrealistes que he tingut i continuo tenint hauria pogut imaginar aquesta seqüència, viure el gran honor d'estar avui aquí”. Ha defensat que la inspiració “ens ha de trobar treballant amb compromís i ambició professional”.
Em sento una persona inconformista i pacient, ara que la societat es respira tanta impaciència”. Ha confessat també que se sent una persona molt afortunada. La cuinera ha dit que són fills d'una cultura on el malbaratament no existia i la sostenibilitat era bàsica per tirar endavant. Davant d'un món globalitzat ens hem d'esforçar a recuperar aquests valors i posar-los a la llista dels objectius urgents”. En una roda de premsa anterior a rebre la distinció, Ruscalleda ha dit que ha topat amb una professió que de manera personal i professional li ha fet créixer. “He posat una gran dosi d'ambició professional per no parar d'aprendre i polir.
Sóc dels defensors de la cultura de l'esforç i dels que creu que demà serem millors si avui hem treballat sense cap trampa”, ha manifestat. La xef ha dit que ens hem convertit en la postal amable de tots els països i particularment de Catalunya. Ho hem fet un grup de cuiners que hem tirat tots a una per fer la marca de cuina catalana des del nivell creatiu al més tradicional i tots al final ens hem de sentir molt orgullosos de tenir una cuina tan eclèctica, variada i saludable”.
Assignatura a l'ensenyament
Ruscalleda ha reclamat al Govern, "que ja anem tard", que introdueixi a l'ensenyament a primària i secundària una assignatura de cuina i nutrició. "Els nens estan en un món molt globalitzat i les joves parelles han de prendre consciència que els nens han de descobrir els sabors purs de cada temporada a casa". Ha dit que hi ha una gran tasca a fer des de l'escola i des de casa. Ruscalleda ha reconegut que és positiu veure com una dona rep aquesta distinció. “No m'he sentit mai estranya amb la meva feina, sempre he posat el màxim esforç i m'he topat amb les mateixes dificultats que els meus companys”. "Ja no hi ha empresaris que es neguin a contractar dones" En la seva intervenció, ha assegurat que el fa feliç veure que la dona s'ha incorporat amb pas ferm al món professional i al gastronòmic. "Ja no hi ha empresaris que es neguin a contractar dones".
Va afirmar que el talent no té gènere. La UB ha destacat que els plats de Ruscalleda han buscat sempre "la difusió d´una cultura gastronòmica basada en la cuina tradicional catalana i propera al gust popular, amb tocs de modernitat". Entre els seus mèrits, ha ressaltat, destaquen la seva "creativitat, habilitat i aportacions a la cuina catalana". Així mateix, ha afegit, la cuina de Ruscalleda, "amant de la terra i el territori, ha tingut sempre present la sostenibilitat". Entre els assistents a l'acte que ha tingut lloc al Paranimf de l'Edifici Històric hi havia els familiars de la cuinera, els germans Josep i Joan Roca i l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.