Muntatge amb un tot terreny cobert de neu ia la cantonada superior esquerra l'emoticona d'una sirena

Canvi radical de temps a Catalunya: Neu a partir d'aquesta cota

Protecció Civil ha pres diverses mesures

El Servei Meteorològic de Catalunya ha alertat de l'arribada d'una borrasca durant les pròximes hores que deixarà ruixats moderats al litoral i prelitoral –localment amb tempesta– i neu que pot baixar localment fins als 500 metres. Protecció Civil ha activat la prealerta del Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya (Neucat), ja que es poden acumular més de 20 centímetres de neu nova per sobre dels 1.400 metres a l'Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà.

La cota anirà baixant progressivament i es pot situar al voltant dels 500-700 metres de cara a diumenge al migdia (Osona, Moianès, Selva i Vallès Oriental). En paral·lel, també està activada l'alerta per onatge des del Tarragonès al Baix Empordà amb onades superiors als 2,5 metres les properes 12 hores.

A més, Protecció Civil ha posat en prealerta el Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (Inuncat) per la previsió de pluja intensa que pot anar acompanyada de pedra a l'est del país.

Consells en cas de neu

Quan neva, per poc que sigui, és crucial prendre mesures de precaució per garantir tant la teva seguretat com la dels altres. La neu, encara que bella, pot portar problemes des de dificultats per desplaçar-se fins al risc d'hipotèrmia. Aquí t'oferim alguns consells per afrontar aquests dies nevats amb més seguretat i gaudi.

Primer, si necessites sortir de casa, assegura't de vestir adequadament. La clau per mantenir la calor és l'estratègia de capes. Comença amb una capa base que et mantingui sec, preferiblement feta d'un material que absorbeixi la humitat lluny de la pell. Després, afegeix una capa aïllant, com ara llana o polar, per retenir la calor. La capa exterior ha de ser resistent a l'aigua i al vent per protegir-te dels elements. No oblidis cobrir completament el teu cap, les mans i els peus, ja que són parts del cos on es perd calor més ràpidament.

Abans de conduir, és essencial netejar completament la neu i el gel de totes les finestres, miralls i llums del vehicle per assegurar una visibilitat òptima. Utilitza pneumàtics d'hivern si vius en una zona on la neu i el gel són comuns, ja que ofereixen una tracció millor que els pneumàtics estàndard. Condueix amb precaució, augmentant la distància de seguretat amb altres vehicles i evitant moviments bruscos que puguin provocar derrapades.

A casa, és prudent tenir un kit d'emergència que inclogui aliments no peribles, aigua, una llanterna amb bateries extra, i una ràdio de bateries per estar informat en cas de talls d'energia. Mantenir les vies d'accés a casa lliures de neu i aplicar sal o sorra pot prevenir relliscades i caigudes.

Si us trobeu a l'aire lliure durant una nevada, eviteu l'esforç excessiu, com palejar neu per llargs períodes, ja que això pot augmentar el risc de problemes cardíacs en persones susceptibles. Mantingues una hidratació adequada i pren descansos freqüents per entrar en calor.

Finalment, para atenció a les alertes meteorològiques i segueix les recomanacions de les autoritats locals. En casos de nevades extremes, pot ser més segur i prudent quedar-se a casa fins que les condicions millorin. Recordar aquests consells et pot ajudar a gaudir de la bellesa hivernal de manera segura i confortable.