Vegeta de Bola de Drac

Bones notícies per als fans de 'Bola de Drac'

La sèrie és una de les més mítiques de la Història de l'anime

La plataforma digital 3Cat i l'SX3 oferiran 'Bola de Drac', 'Bola de Drac Z' i 'Bola de Drac Súper' en català. D'aquesta manera, 3Cat recupera les primeres temporades de la sèrie d'Akira Toriyama, i incorpora 'Bola de Drac Súper' (2015-2018), que s'emetrà per primera vegada en català.

Aquest preacord amb Toei Animation inclourà un total de 575 capítols i la cessió gratuïta del doblatge català per poder distribuir-lo a altres plataformes de manera internacional. La reemissió d'aquesta triologia coincideix amb el 40è aniversari de l'estrena de la sèrie, més de trenta anys després de l'emissió del primer capítol en català a TV3. 'Bola de Drac' va arribar a Catalunya als anys 90, va aconseguir un èxit d'audiència a TV3 i es va convertir en un dels anime en llengua catalana de referència per a diverses generacions.

Amb aquesta adquisició, 3Cat reforça l´aposta per una oferta audiovisual àmplia, en català, a través de l´SX3, la plataforma d´entreteniment i formació de referència adreçada a públic infantil i familiar. 'Bola de Drac' es podrà veure tant a la plataforma digital com al canal SX3, que aquesta temporada ha marcat diversos rècords d'audiència, liderant entre el públic infantil: al maig, gairebé 2 milions de catalans van connectar amb l'SX3, segons les últimes dades de Kantar.

Una sèrie mítica

Creada per Akira Toriyama ha deixat una gran empremta a la cultura popular des del seu debut el 1984. La història segueix les aventures de Son Goku, un jove amb una cua de mico i habilitats extraordinàries, que s'embarca en una recerca per trobar les set esferes del drac, les quals poden invocar un poderós drac capaç de concedir qualsevol desig.

La sèrie es va originar al màniga, serialitzat a la revista Weekly Shōnen Jump de 1984 a 1995, i va ser posteriorment adaptada en una sèrie d'anime. La primera etapa, coneguda simplement com a "Bola de Drac", cobreix les aventures de Goku des de la seva infància fins a la seva maduresa, incloent el seu entrenament sota diversos mestres d'arts marcials i els seus enfrontaments amb dolents com Pilaf, l'Exèrcit de la Cinta Vermella i en Satanàs Cor Petit.

L'èxit inicial va portar a la creació de "Bola de Drac Z", que abasta les aventures de Goku i els seus amics a l'adultesa, enfrontant-se a amenaces d'escala còsmica. Aquí, la sèrie introdueix conceptes fonamentals com els Guerrers de l'Espai, la raça a què pertany Goku , i els dolents icònics com en Freezer, en Cèl·lula i el Monstre Buu. "Bola de Drac Z" és coneguda per les seves èpiques batalles, que combinen arts marcials i poders sobrenaturals, a més d'aprofundir en els temes de l'amistat, el sacrifici i la superació personal.

Posteriorment, "Bola de Drac GT" va continuar la història, encara que sense la participació directa de Toriyama. Aquesta sèrie, que es desvia del màniga original, narra les aventures de Goku, ara convertit en nen per un desig erroni, explorant l'univers a la recerca de les esferes del drac disperses. Tot i que "Bola de Drac GT" va rebre crítiques mixtes, segueix sent una part important del llegat de la franquícia.

El 2015, "Bola de Drac Super" va revitalitzar la franquícia, amb Toriyama de tornada en la creació de la història. Aquesta nova sèrie introdueix poderosos déus, nous universos i dolents encara més formidables, a més de desenvolupar encara més els personatges estimats pels fans. Amb sagues com la Batalla dels Déus, la Resurrecció de Freezer i el Torneig de Poder, "Bola de Drac Super" ha aconseguit capturar tant els seguidors d'antany com una nova generació de fans.