Icona d'advertiment sobre una imatge de formatge.

Alerta sanitària: Salmonel·la en un formatge català

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha emès aquesta alerta alimentària

La salmonel·la és un bacteri conegut per ser una de les principals causes de malalties transmeses per aliments a tot el món. Aquest bacteri es troba comunament a l'intestí d'animals i humans, i pot contaminar aliments i aigua, cosa que resulta en infeccions en aquells que els consumeixen.

Les infeccions per salmonel·la, conegudes com a salmonel·losi, solen ocórrer després de la ingestió d'aliments o aigua contaminats. Els aliments d'origen animal, com el pollastre, la carn, els ous i els productes lactis són les principals fonts d'aquest bacteri. Tot i això, fruites i verdures també poden ser contaminades si entren en contacte amb aigua bruta o femta d'animals infectats. A més, la manipulació inadequada d'aliments en pot facilitar la propagació.

Un ou trencat amb el contingut vessat sobre una superfície de fusta.
Salmonel·la | Getty Images

Els símptomes de la salmonel·losi generalment apareixen entre 8 i 72 hores després de l'exposició i poden incloure febre, diarrea, vòmits, dolors abdominals i, en alguns casos, sang a la femta. Tot i que la majoria de les persones es recuperen sense necessitat de tractament, la infecció pot ser greu, especialment en nens petits, ancians i persones amb sistemes immunològics debilitats. En aquests casos, la infecció es pot propagar des dels intestins a altres parts del cos, cosa que podria requerir hospitalització i tractament amb antibiòtics.

Alerta alimentària per salmonel·la a Catalunya

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutricó (AESAN) ha informat sobre aquest cas que involucra la marca Formatgeria Mas d'Eroles. Es tracta d'un formatge de pasta tova elaborat amb llet crua d'ovella que ha afectat fins a cinc persones pel consum. A Mas d'Eroles s'elaboren formatges amb llet ecològica, crua i sencera de vaca. A més, és un producte de Km0, ja que està situat a l' Urgellet.

Una mà sosté una lupa sobre una varietat de fruites i verdures fresques, incloent pastanagues, bròquil, pebrots, plàtans, pomes, all, raves i fulles verdes.
AESAN | AESAN

El seu control de qualitat dels seus aliments comença amb el bestiar i la seva alimentació a base de pastura a Cal Franch. Es tracta d'unes instal·lacions acurades, tant a la sala de munyida com a la formatgeria, i fan que la higiene estigui present en tot el procés d'elaboració. A més, utilitzen mètodes tradicionals juntament amb tècniques i materials de darrera generació per a tot el procés d'elaboració.

Tot i això, sembla que una sèrie dels seus articles s'han vist afectats per aquest perillós bacteri. L'AESAN ha recomanat a totes les persones que puguin tenir aquest producte que no el consumeixin, i si ho han fet, acudir al metge si presenten símptomes com els esmentats anteriorment.

Formatge rodó amb etiqueta verda que diu “Formatgeria Mas d'Eroles Trèvol Cremós Elaborat amb llet crua d'ovella”.
Formatge Trèvol | Google

Així, doncs, han recomanat revisar amb atenció les etiquetes dels productes que tinguem a casa, i verificar si corresponen o no als lots d'articles que han estat identificats com a infectats. El número de lot és el 140524, i la data de consum preferent és del 31/12/2024. El nom del producte és Trevol, i com hem dit forma part de la marca Formatgeria Mas d'Eroles.