El Departament de Salut ha començat una investigació per detectar si hi ha persones infectades de pòlio a la comunitat després de detectar la presència de poliovirus circulant en aigües residuals del Besòs. Així ho ha avançat 'El Periódico' i ho recull l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) en informació a la seva web.
La presència s'ha detectat fent anàlisis microbiològiques rutinàries a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals del Besòs. La Secretaria de Salut Pública i l'Agència de Salut Pública de Barcelona han activat el protocol per monitoritzar la circulació del poliovirus a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, amb la intensificació de les anàlisis d'aigües residuals i la identificació de possibles casos als centres sanitaris.
Què és aquest virus?
El poliovirus és un virus que afecta el sistema nerviós i pot causar poliomielitis. La infecció per poliovirus es transmet a través del contacte amb aigua o aliments contaminats per excrements. Segons l'ASPCAT, la detecció del poliovirus en aigües residuals indica la contaminació d'aigües i la disseminació del virus per l'excreció via fecal d'alguna persona infectada.
Tot i això, es remarca que la qualitat de l'aigua de consum humà a l'àrea geogràfica afectada no es veu compromesa "de cap manera", ja que està garantida pels diferents circuits dels processos de potabilització de l'aigua. Això, doncs, ha tranquil·litzat molts, qui ja feien saltar les alarmes amb les informacions recents.
A nivell global, la poliomielitis ha estat erradicada a la majoria dels països del món, però poden donar-se casos en poblacions fins i tot amb altes cobertures vacunals (>95%), com és el cas de Catalunya. En general, és asimptomàtica en la majoria dels casos, ja que aproximadament el 90% de les persones infectades no mostren símptomes. No obstant això, pot generar paràlisi, especialment a les extremitats inferiors.
Cerca de casos i vigilància activa
A banda d'activar els protocols a l'AMB, s'han realitzat també les notificacions corresponents als organismes estatals i internacionals. En concret, segons explicita l'ASPCAT, s'ha notificat al Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), s'han enviat mostres al Centre Nacional de Microbiologia (CNM) i s'ha iniciat la implementació de les actuacions establertes al Pla d'Acció d'Espanya per a l'erradicació de la poliomielitis tenint en compte el context d'alta immunitat davant de poliomielitis de la població general.
Aquestes accions inclouen, entre d'altres, la cerca activa de casos als centres assistencials i la vigilància activa amb cerca prospectiva i retrospectiva de casos sospitosos. A escala poblacional, la cobertura vacunal a Catalunya és elevada, del 95,7% per a la primovacunació i es considera que de manera general hi ha un risc baix de transmissió d'aquesta malaltia.