Mapa meteorològic amb l'evolució del núvol de diòxid de sofre sobre Europa

Alerta a Catalunya: Avui arriba un núvol amb diòxid de sofre i cal que estiguis alerta

Provocat per una erupció volcànica

Dijous passat al capvespre es va produir un accident important en el més alt del Vell Continent. El volcà Sundhnúksgígar va erupcionar a causa de diversos terratrèmols que es van produir a Islàndia, obrint-se una fissura de gairebé 4 quilòmetres; és el sisè moviment sísmic que es produeix aquí des del mes de desembre. Una cosa similar, encara que de menor escala, s'ha produït també en la península de Reykjanes, una zona volcànica que estava inactiva durant 800 anys.

Podria semblar una notícia extraordinària i suscitar la major de les preocupacions, però la realitat és que és bastant habitual que això ocorri a Islàndia i no sol desembocar en situacions tràgiques. No obstant això, en aquesta ocasió l'erupció ha vingut acompanyada d'un alliberament massiu de diòxid de sofre que s'ha començat a escampar per tot el continent europeu. El seu recorregut acabarà a última hora d'aquest dilluns 26 d'agost i ho farà a Catalunya.

Després d'haver passat per tot el territori d'Anglaterra, les partícules de diòxid de sofre es dirigeixen ara cap a Espanya. De fet, ja han aterrat; en la zona nord. Galícia, Castella i Lleó, Astúries, Cantàbria i el País Basc ja han hagut de bregar amb aquesta amenaça. Al llarg d'aquesta jornada s'anirà escampant per més zones i hi haurà una especial concentració a Catalunya, segons ha informat el Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Termini Mitjà.

Erupció del volcà Sundhnúksgígar
Erupció del volcà Sundhnúksgígar | Twitter

Perjudicial per a la salut?

El diòxid de sofre (SO₂) és un gas incolor amb una olor forta i acre, similar al dels fòsfors cremats. És un dels principals contaminants atmosfèrics i es genera principalment com a resultat de la combustió de combustibles fòssils que contenen sofre, com el carbó i el petroli.

En principi no hauria de tenir un impacte nociu per a la població, almenys no s'espera que així ocorri en aquesta emigració de SO₂ cap a terres catalanes. Encara que, això sí, una concentració superior sí que podria esdevenir en perjudicial per a la salut humana, especialment per a les vies respiratòries. L'exposició a aquest gas pot causar una sèrie de problemes, com  irritació respiratòria, problemes respiratoris crònics, reaccions al·lèrgiques i altres efectes a llarg termini, com a malalties pulmonars.

No podrem assabentar-nos de la seva presència visualment, doncs, com dèiem, és incolor i es camufla entre la resta de gasos presents en l'atmosfera. No obstant això, la seva  forta olor d'ous podrits  sí que serà una bona carta de presentació.