Trofeu del premi de Ràdio Associació de Catalunya

Els 2 millors programes de ràdio a Catalunya

Tots dos han estat guardonats ex-aequo

El jurat dels 24 Premis Ràdio Associació ha atorgat el premi al millor programa de ràdio ex-aequo a Tot Costa de Catalunya Ràdio i les transmissions de futbol de RAC1. A l'apartat a la Innovació, el premi ha estat pel podcast 'La ronda perversa', de Radiofònics, mentre que al d'Inclusió ha estat per 'D'on ets tu?', de Ràdio 4, i el de Millor Programa de Ràdio Local per 'El Dominical', de Ràdio Arenys.

Les mencions d´honor reconeixen les trajectòries de Carles Pérez, Josep Genescà i Carles Godó. La gala se celebrarà al Palau de la Música el 26 de febrer. El president de Ràdio Associació de Catalunya SCCL, Jordi Margarit, lamenta que aquest any només han rebut una candidatura de les Illes Balears i cap del País Valencià. En aquesta edició, el jurat ha tingut en compte la coincidència amb la commemoració del Centenari de la Ràdio i ha concentrat els guanyadors en menys categories alhora que ha demanat un reconeixement col·lectiu.

Per això no s'han atorgat els premis a l'excel·lència ni al millor professional, s'han prioritzat les categories específicament radiofòniques i s'han deixat sense destinatari alguns dels premis fora de concurs per poder fer un homenatge general a tots els professionals que “han portat la ràdio en català a l'excel·lència actual”.

A la categoria de millor programa de ràdio, el premi és ex-aequo als programes esportius 'Tot Costa' de Catalunya Ràdio i a les transmissions de futbol de RAC1 per “la seva aposta decidida en la generació de llenguatge esportiu en català, adaptació a l'actualitat de nous formats i complir una de les primeres funcions que va tenir la ràdio al nostre país: compartir la passió per l'esport amb l'oient”.

Jordi Margarit està convençut que els pioners de la ràdio del 1924 a Catalunya els hauria entusiasmat veure "la situació de la ràdio en català i del català a la ràdio i la preeminència de les capçaleres dels estudis d'audiència" de RAC1 i Catalunya Ràdio . "Seguint el que estem convençuts que els pioners volien transmetre hem fet aquests reconeixements a un dels aspectes que van començar a fer que són les transmissions esportives de futbol".

A la categoria d'innovació, s'atorga el premi a 'La ronda perversa', de Radiofònics, un podcast dirigit per David Balaguer que planteja "un joc lingüístic a través del qual es van coneixent aspectes de la personalitat dels personatges populars convidats". Margarit ha remarcat que és un podcast fer per un taller d'estudiants, que juguen molt amb la llengua i "innoven en alguns dels terrenys de la presentació".

A l'apartat del premi ràdio associació a la inclusió, el premi ha estat per 'D'on ets tu?' , de Radio 4, que "dóna veu i presenta la vida quotidiana, dificultats, avantatges i curiositats de joves catalans d'origen divers d'una forma distesa i completa", ha destacat el responsable de Ràdio Associació de Catalunya. El premi al millor programa de ràdio local ha estat per 'El Dominical', de Radio Arenys, com a exemple de “perseverança i seguiment de l'actualitat, ja que és un dels programes més longeus de les emissores municipals, que parteix del primer espai radiofònic que va tenir Radio Arenys el 1979”.

Mencions d'honor

A l'apartat de mencions d'honor, el jurat, a proposta pròpia i del Consell Rector de Ràdio Associació de Catalunya, ha acordat atorgar-los a Carles Pérez Jaumira, “per la seva trajectòria com a locutor i guionista a diversos espais de Catalunya Ràdio, que va ser cap de programes durant la recuperació en democràcia de Ràdio Associació fa 40 anys”; Josep Genescà, fundador i director de Ràdio Puig-reig que des del 1991 ha impulsat el debat i la divulgació de la radiodifusió a través de l'organització de la jornada anual 'Fòrum 10 Comunicació', ia Carles Godó Vallbé, responsable del Sistema Informàtic de àudio i veu institucional de RAC1 per la seva activitat en aquesta i altres emissores, i pel divers i complet conjunt de funcions que ha desenvolupat.

El jurat és presidit per Carles Solà, i format per Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, Assumpció Maresma i Jordi Margarit.