Un grup de rescatistes treballen al lloc d?un accident aeri durant la nit, amb llums d?emergència il·luminant l?escena.

Tràgic accident d'avioneta: Ràpida actuació de diversos serveis d'emergència

Aquest inusual succés ha obligat diverses unitats a actuar de manera ràpida per evitar una catàstrofe

En situacions d'emergència, cada minut compta i els primers en arribar poden marcar la diferència entre la vida i la mort. La coordinació i la velocitat dels serveis d'emergència són factors determinants per minimitzar els danys i garantir que les víctimes rebin l'atenció necessària com més aviat millor. Des d'accidents de trànsit fins a incendis i catàstrofes naturals, els equips de rescat estan preparats per actuar en un temps rècord, i cada intervenció és crucial per evitar més desgràcies.

A Catalunya, els diferents equips d'emergències com són els Bombers, SEM i altres organismes especialitzats han desenvolupat una gran capacitat de reacció davant d'incidents d'alta complexitat. Ja sigui per aire o per terra, el desplegament d'equips per atendre les víctimes de manera eficient ha salvat incomptables vides. Un exemple clar n'és el recent accident d'una avioneta a Viladamat, Girona, on la ràpida intervenció dels serveis d'emergència va ser fonamental per rescatar les víctimes.

Un aparatós accident

Aquest tràgic succés va tenir lloc la tarda del 19 d'octubre del 2024, a prop del camp d'aviació de Viladamat, quan una avioneta es va estavellar mentre transportava dues persones. Segons el tuit oficial dels Bombers de Catalunya, l'avís va arribar a les 18.57 hores, moment en què els equips de rescat van anar immediatament al lloc de l'accident.

En arribar, els equips van fer maniobres d'excarceració per alliberar els ocupants de l'aparell accidentat, que havien quedat atrapats entre les restes de l'aeronau. Posteriorment, l'equip del SEM es va encarregar d'evacuar les persones ferides, i les va traslladar ràpidament a centres hospitalaris per a la seva atenció.

El desplegament de set unitats d'emergència va ser clau per fer les operacions de rescat. La presència d'ambulàncies, bombers i altres equips especialitzats no només va permetre l'alliberament dels passatgers.

Dos camions de bombers vermells estacionats.
Bombers | @bomberscat

Sinó també el control de possibles riscos addicionals com incendis o fuites de combustible que poguessin haver complicat encara més la situació. La coordinació entre els diferents equips també va permetre que tot el procés es dugués a terme de manera ordenada i ràpida, minimitzant així les possibles seqüeles de l'accident.

Aquest accident és un dels tants incidents aeris que han sacsejat el país en els darrers anys. El 2023, es va registrar un accident similar a l'aeròdrom de Sabadell, quan una avioneta que realitzava un vol d'entrenament es va estavellar durant l'enlairament.

En aquella ocasió, la ràpida intervenció dels 'Bombers' de la Generalitat de Catalunya va permetre que els dos ocupants fossin rescatats amb vida, encara que un va resultar greument ferit. Per sort, els equips d'emergències van poder controlar la situació sense que es produïssin més danys.