Les platges, generalment associades a moments de relaxació i diversió, es poden convertir en escenaris perillosos quan l'onatge es torna incontrolable. Durant els dies de fort vent o tempestes, el mar es pot tornar impredictible, amb corrents traïdors que no sempre són visibles des de la riba. Molts banyistes, atrets per l'ambient costaner, subestimen el risc que això suposa, cosa que de vegades acaba en situacions perilloses o fins i tot fatals.
El fort onatge, que pot semblar emocionant per a alguns, és una de les principals causes d'incidents al mar. Els corrents de ressaca i les onades altes poden arrossegar els nedadors sense que aquests tinguin temps de reaccionar, creant situacions de perill fins i tot per a aquells amb experiència.
Tragèdia mortal a una platja catalana
Com ha avançat ElCaso.cat, ahir va morir ofegat un home a la platja de la Pineda, a Vila-seca. L'home va aparèixer inconscient a l'aigua i els socorristes van iniciar el protocol corresponent. Tot i l'arribada dels serveis d'emergència, no van poder fer res per salvar-li la vida.
La víctima era un turista francès de 77 anys. L'home es va posar al mar quan estava amb una situació de risc per la bandera groga. Tot i anar indocumentat, amb les investigacions el van poder identificar i van confirmar que estava allotjat en un hotel del municipi.
Les xifres de les morts a les platges catalanes
A l'estiu del 2024, Catalunya va tancar la temporada de platges amb un total de 17 persones mortes per ofegament, segons dades proporcionades per Protecció Civil. Aquest número representa una lleugera millora respecte al 2023, quan 25 persones van perdre la vida a les platges catalanes.
A aquestes xifres se sumen set morts més en piscines, públiques i privades, cosa que eleva el total de víctimes a 24. La major part dels ofegaments van passar a la Costa Brava, que va comptabilitzar 10 de les morts, seguida de la Costa Daurada amb 5, i les platges de Barcelona amb 2.
El perfil de les víctimes es repeteix
El perfil de les víctimes segueix una tendència clara: la majoria eren homes més grans de 65 anys, com aquest cas recent, cosa que reforça la necessitat de campanyes de conscienciació dirigides a aquest grup de població. A més, més de la meitat dels incidents van tenir lloc a platges sense vigilància o fora de l'horari dels socorristes, cosa que subratlla la importància d'extremar la precaució en banyar-se, especialment en condicions adverses. Pel que fa als mesos, juliol i juny van ser els més tràgics, amb sis i cinc morts respectivament