PSC, ERC i Comuns van fer un pacte d'investidura amb què Salvador Illa es convertia en president de la Generalitat i l'executiu només estava format per consellers socialistes. Ni autonomistes ni comunistes van voler entrar dins del Govern i van preferir mantenir-se a l'oposició, donant un "sí vigilant". La coalició, que representa el tercer Tripartit de la història, després de les dues primeres coalicions amb el PSC, ERC i Iniciativa, va aconseguir tirar endavant pels pèls, només amb 68 diputats.
Les enquestes actuals demostren que ni els votants del PSC ni els d'ERC no estan contents amb el pacte. Els socialistes perdrien vots perquè compren el missatge de la premsa espanyola de dretes sobre que Salvador Illa és independentista. Els anomenats independentistes perden suports dels seus votants, perquè cada cop els consideren menys independentistes i més autonomistes.
Sergi 288, el nostre sociòleg de referència, ha realitzat un nou sondeig i ha publicat al seu compte de Twitter què passaria si avui se celebressin eleccions al Parlament. La mostra és de 788 electors i, amb un 68% de participació, conclou que Junts per Catalunya seria el partit més votat, amb un resultat entre els 37 i els 39 diputats i un 23,1% d'intenció de vot. VOX continua disparat i seria la segona força, amb 28-30 diputats i un 18,4% dels vots. El PSC seria la tercera força més votada, amb 25-27 diputats i un 17,3% dels vots.
El segueix de prop ERC, que continua caient, però es modera respecte a altres sondejos. Els d'Oriol Junqueras seguirien entre 15 i 17 diputats i un 11,9% dels vots. Tot seguit, els Comuns de Jéssica Albiach tindrien entre 9 i 10 diputats i un 7,4% d'intenció de vot.
A la part baixa de la classificació, trobem el Partit Popular d'Alejandro Fernández, amb entre 4-5 diputats i un 4,8% dels vots. La CUP, amb el vot fidel i els 4 o 5 diputats i un 4,7% d'intenció de vot. Podem, amb 4 diputats i un 4,3% dels vots i SALF amb 3 diputats (2,7% dels suports). I tancaria el Parlament Sílvia Orriols, amb 2 diputats i un 3,2% dels vots.
Resultats actuals
El guanyador de les últimes eleccions va ser el PSC de Salvador Illa, amb 42 diputats. La segona força més votada va ser Junts per Catalunya, que va liderar l'independentisme institucional amb 35 diputats. Tot seguit, ERC va obtenir un mal resultat: 20 diputats. En quarta posició va quedar el Partit Popular amb 15 diputats i, tot seguit, VOX amb 11, Comuns amb 6, CUP amb 4 i Aliança Catalana amb 2 diputats.
Augment de VOX, una de les sorpreses
L'augment de suports del partit d'Ignacio Garriga s'explica juntament amb el descens de PSC i Partit Popular. La pèrdua de vots dels socialistes anirien al partit ultra i a Podem, que es presentaria a les eleccions i competiria amb Comuns.
Alguns usuaris de la xarxa social X han qüestionat la fiabilitat de l'enquesta al sociòleg Sergi288, però la veritat és que el percentatge d'encert és més que notable. Amb pocs mitjans, ha tingut més encerts a les eleccions europees i catalanes que grans empreses de demoscòpia que, probablement, estan lligades als interessos d'alguns partits.
Els populars van obtenir uns grans resultats a les últimes eleccions i van recuperar la confiança perduda en altres comicis. Ara, el seu electorat es passaria a VOX i els d' Alejandro Fernández es tornarien a quedar per sota dels cinc diputats.
Parlament ingobernable
Amb aquests resultats cap coalició suma. Ni l'independentisme institucional (sumant Aliança Catalana), ni l'actual tripartit, ni l'unionisme en bloc... Seria un escenari inèdit i caldria explorar nous pactes. O anar a noves eleccions.