Icona d'ubicació amb un electrocardiograma sobre un fons d'un port borrós.

Terratrèmol a Catalunya, un testimoni parla: 'S'ha...'

El dia d'avui s'ha registrat aquest fenomen natural al nostre país

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) és l'organisme encarregat de la cartografia oficial i dels estudis geològics a Catalunya. La seva missió principal és produir i difondre informació geoespacial, facilitant-ne la planificació territorial i la gestió del medi ambient. Entre les seves tasques destaquen l'elaboració de mapes topogràfics i geològics, l'anàlisi del risc sísmic i la monitorització del subsòl.

A més, l'ICGC juga un paper clau en la investigació i el desenvolupament de noves tecnologies en geodèsia i cartografia. Aportar solucions innovadores a través de la digitalització i l'ús de dades geoespacials en la presa de decisions per a la protecció del territori.

Registren un terratrèmol en aquesta zona

Un sisme de magnitud 2,3 a l'escala de Richter s'ha registrat aquest diumenge al matí davant de la costa de l'Alt Empordà. Segons ha informat l‟Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). El terratrèmol es va produir a les 11.38 hores, a poca profunditat i l'epicentre es va localitzar uns quilòmetres mar endins a la zona de Llançà i el Port de la Selva.

Dos camions de bombers vermells estacionats.
Bombers | @bomberscat

El sisme no va provocar danys i probablement va ser "poc percebut" a prop de l'epicentre, segons l'ICGC. El darrer sisme a Catalunya s'havia produït el 2 de juny a la Conca de Barberà. Va tenir una magnitud de 2,4, va ser percebut molt lleugerament i l'epicentre es va ubicar a les muntanyes de Prades, entre les localitats de Vimbodí, Prades, Mont-ral, Montblanc i la Febró.

La gent ha notat aquest fenomen natural i no han trigat a donar les primeres impressions a través de les xarxes socials. L'usuari '3Genis' ha publicat un tuit a X (Twitter). Explicant que a les 11.39 hores del matí d'avui "s'ha percebut un so molt fort a causa d'un terratrèmol des del Port de la Selva".

A més des de també la xarxa social X, els Bombers de la Generalitat de Catalunya han tranquil·litzat la població amb una notícia d'última hora. "Aquest terratrèmol confirmat per part de l'ICGCat a la costa de l'Alt Empordà, no ha generat cap mena de servei per part dels Bombers", explicaven a través d'un tuit.

L'escala de Richter és un sistema de mesurament utilitzat per quantificar la magnitud dels terratrèmols. Desenvolupada el 1935 per Charles F. Richter, aquesta escala es basa en un registre logarítmic de l'amplitud de les ones sísmiques captades per un sismògraf.

Cada increment d'un punt a l'escala representa un augment de deu vegades a l'amplitud de les ones sísmiques i aproximadament 31,6 vegades més energia alliberada. Encara que inicialment va ser molt utilitzada, avui dia ha estat reemplaçada en gran mesura per l'escala de magnitud de moment (Mw), que ofereix un mesurament més precís per a grans terratrèmols. Tot i això, l'escala de Richter segueix sent coneguda i utilitzada en alguns informes per descriure sismes menors.