Un home amb ulleres i barba canosa està assegut, usant un sac fosc i una camisa a ratlles, mentre sosté un dispositiu a les mans; a la cantonada superior esquerra de la imatge hi ha un cercle vermell amb un contingut borrós.

La terrible advertència de Niño Becerra: Pot ser pitjor que la pandèmia

L'economista, Santiago Niño Becerra, adverteix de les conseqüències a nivell mundial si persisteix el problema

El conegut economista Santiago Niño Becerra ha fet arribar una advertència preocupant després de la decisió global de Microsoft que ha afectat nombroses empreses. Aquest incident, que va tenir l'origen en una actualització del servei de seguretat de Windows, CrowdStrike, ha exposat la vulnerabilitat del sistema informàtic global.

Santiago Niño Becerra, catedràtic d'Estructura Econòmica a l'Institut Químic de Sarrià de la Universitat Ramon Llull, és conegut per les seves anàlisis incisives – de vegades molt catastrofistes – i previsions econòmiques. Recentment ha participat al programa 'Tot es mou' de TV3. Allí Niño Becerra va expressar la seva alarma sobre les possibles repercussions de la decisió de Microsoft. "Les implicacions que pot tenir aquesta paralització poden ser bestials, pot ser molt pitjor que la pandèmia" , va afirmar. Aquest comentari deixa clara la dependència crítica que té el món de la tecnologia i la informàtica actualment.

Causes de la decisió de Microsoft

La fallada de Microsoft es va deure a una actualització defectuosa del servei CrowdStrike, un programari crucial per a la seguretat a Windows. Aquesta interrupció no només va afectar els usuaris individuals, sinó que també va paralitzar operacions en diverses empreses a nivell global . La dependència de les empreses a les plataformes digitals de Microsoft és tan alta que qualsevol interrupció pot causar estralls econòmics significatius.

Un home amb ulleres i barba blanca gesticula amb les mans mentre parla, amb un fons de quadres a la paret.
Santiago Niño Becerra exposa la paralització d'operacions que van patir moltes empreses per la decisió de Microsoft | Santiago Niño Becerra

Niño Becerra va destacar que, a diferència de la pandèmia, on la infraestructura d'internet es va mantenir operativa permetent el teletreball i el comerç electrònic, una caiguda prolongada dels sistemes informàtics pot tenir conseqüències devastadores per al dia a dia de les petites i mitjanes empreses i també sobre el comerç.

Vista aèria d´un campus universitari envoltat d´àrees verdes i edificis.
La seu de Microsoft a Redmond, Washington, Estats Units | Microsoft

Durant la pandèmia, encara que hi va haver una interrupció en la mobilitat i en certs sectors econòmics, les empreses van poder mantenir les operacions gràcies a les plataformes digitals. Tot i això, en aquest cas, si el problema persisteix, les empreses podrien enfrontar pèrdues massives i una paralització total de les seves operacions.

Crowdstrike i les repercussions per a les empreses a nivell mundial

CrowdStrike, l'empresa de ciberseguretat al centre d'aquesta controvèrsia és responsable de protegir contra malwares i amenaces cibernètiques. Encara que la seva reputació ha estat sòlida fins ara, aquest incident posa en dubte la confiança dels seus serveis i de les actualitzacions que implementen. La confiança en aquestes plataformes és crucial per a l'estabilitat econòmica global i qualsevol falla pot desencadenar una cadena d'errors amb repercussions mundials.

Les empreses afectades estan avaluant ara l'impacte d'aquesta interrupció. Des de multinacionals fins a petites empreses, totes depenen dels serveis de Microsoft per a les operacions diàries. La incapacitat d'accedir a dades crítiques, comunicar-se amb clients i proveïdors i mantenir les operacions internes pot portar a una crisi econòmica si no es resol ràpidament.

Niño Becerra insisteix en la necessitat d'una explicació detallada per part de Microsoft sobre el que ha passat i les mesures que s'estan prenent per evitar futures fallades. La transparència i la rapidesa en la resolució del problema són essencials per restaurar la confiança i minimitzar-ne les conseqüències econòmiques.

D'aquesta manera, l'advertència de Santiago Niño Becerra sobre la decisió de Microsoft i les seves possibles repercussions deixa en evidència la fragilitat de la nostra dependència tecnològica. Les empreses, CrowdStrike i el mateix Microsoft han de treballar incansablement per assegurar que aquestes interrupcions no es converteixin en una amenaça més gran que la pandèmia mateixa. L'economia global depèn ara més que mai de l'estabilitat i la seguretat de les plataformes digitals, i qualsevol fallada pot tenir conseqüències catastròfiques.