Entitats socials i veïnals que gestionen una trentena d'equipaments públics han rebutjat les noves condicions que asseguren els han presentat des de l'Ajuntament de Barcelona per renovar els convenis administratius. En un comunicat, han assegurat que les condicions econòmiques són inacceptables i "fan inviables" uns projectes comunitaris, que creuen que "fan nosa" al model de ciutat actual. Les entitats han impulsat un manifest on posen en valor el treball social i cultural que fan les entitats de base. A més, han demanat una reunió urgent amb l'alcalde Jaume Collboni i el regidor de Participació, Lluís Rabell, per atendre les reivindicacions del col·lectiu.
La Plataforma de Gestió Ciutadana (PGC), el Consell d'Associacions de Barcelona (CAB), la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), la Xarxa Local d'Economia Solidària de Barcelona i la Federació de Casals de Joves de Catalunya afirmen al manifest que en els darrers mesos han vist com a la ciutat sembla que hi ha diners per a la promoció econòmica en macro esdeveniments com l'exhibició de Fórmula 1 o la Copa Amèrica, però en canvi hi ha "manca de suport" a la col·laboració público-comunitària.
Creuen que el govern actual aposta per un model de ciutat que no té problemes per privatitzar l'espai públic i que "criminalitza" l'ús quotidià de l'espai públic per part de la ciutadania. "Un model on l’existència de comunitats i barris organitzats i conscients de les seves necessitats i demandes fa nosa", afirmen. Expliquen que han sostingut un augment d'un 20% del cost de la vida en els últims quatre anys. Afegeix que les condicions que se'ls han presentant per renovar els convenis de gestió "no són acceptables".
Els signants demanen més inversió en la promoció de la cohesió social, cultural i comunitària dels barris; compensar les pèrdues de valor en les dotacions als equipaments de proximitat i que no es retallin les aportacions a través de subvencions als projectes veïnals i associatius i comunitaris.
La inflació serà tinguda "en compte"
De la seva banda, Rabell ha assegurat que l'Ajuntament de Barcelona està "compromès" amb la gestió cívica i ha subratllat que cap de les assignacions atorgades a les entitat ha minvat, "ans al contrari". Tanmateix ha admès que la inflació "ha pesat" sobre les despeses inherents a la gestió d'aquests equipaments i ha assegurat que és un factor que el consistori tindrà "en compte" a l'hora de renovar els convenis.
Entre casals de joves, centres cívics, casals de barri o de gent gran, d'aquí a final d'any s'han de renovar 28 convenis arreu de la ciutat. Rabell ha afegit que en aquests processos es promourà també "la reflexió sobre la generació d'ingressos" a partir de determinades activitats d'aquests centres (cursos, tallers...), que podrien "afegir musculatura" a la seva gestió.
Finalment Rabell ha recordat que el proper mes de setembre l'Ajuntament proposarà a la Plataforma de Gestió Cívica un model de Taula de Governança de Patrimoni Ciutadà, amb les àrees municipals i entitats socials compromeses.