Una dona somriu mentre gaudeix d'una mossegada en un cafè, amb una imatge inserida d'un home usant auriculars i parlant davant d'un micròfon.

No només els lactis: Altres aliments amb molt de calci, ho diu un nutricionista

Luis Zamora dóna totes les claus

Quan pensem en el calci, la nostra ment automàticament associa aquest mineral amb els lactis, especialment la llet, el formatge i el iogurt. Tot i això, el nutricionista Luis Zamora ens recorda en la seva intervenció a Atrévete de Cadena Dial que, encara que els productes lactis són una font important de calci, no són l'única opció, ni necessàriament la millor per a cada dia. En la seva anàlisi, Zamora detalla altres aliments rics en calci que hauríem de considerar incloure a la nostra dieta, diversificant així les fonts d'aquest important nutrient.

Un dels punts més rellevants que esmenta Zamora és que, si optem per consumir formatge, l'ideal és buscar aquells més curats, com ara el parmesà, el gruyere, l'emmental i el manxec curat. Aquests formatges concentren més quantitat de calci a causa del procés de curació.

Tot i això, també adverteix que aquest procés no només augmenta la concentració de calci, sinó també de greix, per la qual cosa no és recomanable consumir aquests formatges de manera diària. El conegut nutricionista suggereix moderació, recordant que aquests productes són deliciosos i rics en nutrients, però no haurien de ser l'única font de calci a la nostra alimentació.

Un plat de cloïsses cuites amb cebollí en un recipient fosc.
Cloïsses | kazoka30 de Getty Images

Moltes alternatives

El nutricionista insisteix que hi ha nombroses alternatives no làcties que són igual d'eficaces per obtenir calci, i fins i tot més adequades per als que necessiten limitar el consum de lactis. Un dels exemples que destaca és el dels peixos enllaunats, com les sardines en oli i les anxoves. Aquests peixos, a més de ser rics en omega-3 , contenen una quantitat significativa de calci, sobretot si es consumeixen amb les espines. També esmenta marisc com les cloïsses o les escopinyes com a bones fonts d'aquest mineral.

Un altre grup alimentari que Zamora recomana són els fruits secs, amb especial èmfasi en les ametlles, avellanes i festucs. Aquests aliments, a més d'aportar calci, són una font rica en greixos saludables i proteïnes, cosa que els converteix en un complement perfecte per a una dieta equilibrada.

Verdures i llegums també aporten calci

Zamora no s'atura aquí i continua la llista d'aliments amb calci incloent diverses verdures, entre elles els espinacs, el bròquil i la col. Tot i que les verdures de fulla verda són ben conegudes pel seu contingut de ferro, també tenen una quantitat respectable de calci, cosa que les converteix en una excel·lent opció, sobretot per als que segueixen dietes veganes o vegetarianes. De la mateixa manera, els llegums com els cigrons i les mongetes són esmentades com una font sòlida de calci que, a més, es poden consumir regularment, fins i tot diverses vegades a la setmana, sense cap contraindicació.

Un bol blanc ple de florets de bròquil fresc sobre una taula de fusta.
Brocoli | sergheiplatonov

Finalment, Zamora recorda que molts aliments al mercat estan fortificats amb calci, com certs tipus de begudes vegetals i cereals. Aquests productes additivats són especialment útils per a aquelles persones que, per diverses raons, no consumeixen prou productes naturals rics en calci.

Qui és Luis Zamora?

Luis Zamora és un nutricionista reconegut pel seu enfocament pràctic i accessible a la divulgació sobre alimentació saludable. Amb una sòlida formació en nutrició clínica i esportiva, Zamora ha guanyat popularitat a les xarxes socials per la seva capacitat per explicar de manera senzilla i clara com portar una dieta equilibrada sense caure en modes o restriccions innecessàries.

Al llarg de la seva carrera, ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació i ha fet xerrades i tallers sobre alimentació conscient, tot advocant per una nutrició basada en la varietat i la moderació. El seu estil proper i el seu coneixement l'han convertit en un referent per a aquells que busquen millorar la salut a través del menjar.