Ja coneixem tots l'àmplia transcendència d'incloure el consum de peix de forma regular a les nostres dietes. Els seus beneficis són molts i són variats i el nostre cos ens ho agrairà enormement. Però ara bé, no serveix qualsevol peix.
Com amb qualsevol altre aliment, cal informar-se prèviament de quina és la varietat indicada i on és més recomanable comprar-lo. Si no ho fem i caiem en la temptació de comprar el primer que veiem, podríem fins i tot estar aportant més perjudicis que beneficis al nostre benestar. Per prendre la decisió idònia, cal tenir en compte aspectes com quin n'és l'origen i quines són les cures i la conservació.
Per facilitar-nos la tasca, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet un estudi per determinar on és més aconsellable comprar peix. Ha avaluat l'opinió de més de 4.000 clients per establir quin dels 38 supermercats ofereix una major i una pitjor qualitat de peix. Per fer-ho, ha tingut en compte factors com la qualitat del producte, la varietat, la neteja i l'organització, els temps d'espera i el preu.
El resultat de l'estudi
Un cop realitzada aquesta exhaustiva anàlisi, l'OCU ha establert una llista amb la puntuació que cada supermercat rebia. I, en aquest sentit, la pitjor cadena per comprar peix és Covirán, amb una puntuació de 55 sobre 100. La seva diferència amb el millor establiment és de 38 punts.
A la part baixa del rànquing es troben també supermercats populars com Lidl i Aldi; penúltim i antepenúltim, respectivament. Tot i la gran oferta de preus reduïts que ofereixen aquestes dues conegudes marques, la qualitat dels seus peixos està per sota de la mitjana i, per tant, és millor renunciar-hi.
I a l'altra banda de la balança trobem el Costco com l'opció més recomanable per comprar peix. La seva puntuació és de 93 punts sobre 100, ja que la relació qualitat-preu és extraordinària, igual que l'àmplia varietat que l'establiment ofereix. També es troben a la zona noble del rànquing els supermercats catalans Bonpreu i Esclat (també del grup Bonpreu); Les seves puntuacions són de 80 i 84.
El consum de peix és recomanable pels seus múltiples beneficis per a la salut; és una font rica en proteïnes d'alta qualitat, vitamines com la D i minerals com el iode. Destaca pel seu alt contingut en àcids grassos omega-3, que afavoreixen la salut cardiovascular, reduint el risc de malalties del cor i vessaments cerebrals. A més, l'omega-3 és essencial per al desenvolupament cerebral i ocular, especialment en nens i durant l'embaràs. El peix també és baix en greixos saturats, cosa que el converteix en una opció saludable per mantenir un pes adequat i promoure una dieta equilibrada.