Dos guacamais barbiazules són la novetat del zoo de Barcelona

Neixen dues cries de guacamai gorjablau al Zoo de Barcelona: L'horari per veure'ls

Fa uns anys es creia que aquesta espècie estava extingida.

Dos guacamais gorjablau han nascut per primera vegada al Zoo de Barcelona. Segons ha informat l'Ajuntament de la capital catalana, han nascut a l'estiu i fins fa pocs dies han estat al niu, atesos exclusivament pel company reproductor que els va concebre. Aquest és, segons la mateixa font, un comportament comú d'aquesta espècie quan es troba en el seu hàbitat natural. Ara es poden veure al Palmeral, la instal·lació del Zoo que els acull. El guacamai gorjablau és una espècie natural en perill crític al nord de Bolívia, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Les seves principals amenaces són la desforestació i la captura il·legal.

El programa europeu que permet la conservació d'una espècie que es creia que estava extingida

El naixement d'ambdós exemplars forma part del programa europeu de conservació 'ex situ' d'aquesta espècie. El Zoo de Barcelona participa activament a través del Programa Europeu d'Espècies Amenaçades (EEP). L'àrea de distribució d'aquest tipus de guacamai és molt restringida, ja que ocupa només la regió de Los Llanos de Moxos, al nord i a l'est del país. Viu en sabanes i planes inundables amb un clima tropical, generalment d'entre 200 i 300 metres d'alçada, i s'alimenta dels fruits de diferents palmeres.

Durant molts anys es creia que aquesta espècie s'havia extingit, fins que el 1992, es van tornar a veure exemplars en el seu hàbitat. Tot i això, el seu futur no és esperançador perquè dels més de 1.000 individus que es comptabilitzaven a principis dels vuitanta, actualment en queden entre 200 i 300. El seu aspecte és molt similar al del guacamai blau, amb una distribució del color bastant similar al plomatge, tot i que es distingeix d'aquest últim per la presència d'una taca blava a la gola que li dóna nom. Els exemplars adults mesuren uns 85 centímetres de longitud i pesen entre 900 i 1.100 grams. La seva esperança de vida és de 50 anys.

On i a quina hora es poden observar?

El Zoo de Barcelona està situat al Parc de la Ciutadella, al cor de la ciutat. Ocupa un espai de 13,5 hectàrees on cada animal disposa del seu propi espai adequat. Pel que fa als horaris, varien en funció de la temporada. De l'1 de gener al 18 de març, el zoo està obert de 10:00 a 17.30h. Del 19 de març al 15 de maig, l'horari s'amplia de 10:00 a 19:00 hores. Durant l'estiu, del 16 de maig al 15 de setembre, el zoo està obert de 10:00 a 20:00 hores. Del 16 de setembre al 29 d'octubre, l'horari és de 10:00 a 19:00.

L'horari actual fins a final d'any és de 10:00 a 16:30 excepte dissabtes i diumenges quan es tanca una hora més tard.