Molt bones notícies per als amants del teatre. Una de les grans perles de la cultura catalana de principis d'aquest segle torna a la cartellera, aquesta vegada a la sala La Villarroel. I és que durant els primers anys dels 2000, Un matrimoni de Boston, de David Mamet, estrenada en el 2005, va passar per diferents teatres catalans per a explorar les normes socials a través d'una parella més aviat poc convencional.
Ara, 19 anys després de la seva estrena, l'obra tornarà a estar disponible, del 12 d'octubre al 10 de novembre d'aquest 2024. L'elenc serà pràcticament el mateix, encara que amb l'únic canvi que Emma Arquillué ocuparà el lloc d'Anna Lizarán. Les altres dues actrius, Marta Marco i Emma Vilarasau, tornaran a representar a Annie i a Claire, els personatges principals de l'obra.
Encara que són molts els atractius que té Un Matrimoni de Boston, un dels més destacats és precisament la presència d'Emma Vilarasau. L'actriu catalana ha adquirit una gran fama després del seu pas per diverses reeixides sèries de TV3, com Ventdelplà, Nissaga de poder o Majoria absoluta. El seu últim treball ha estat el de protagonitzar la pel·lícula de La Casa en Flames, actualment en la cartellera dels cinemes.
Sobre l'obra
L'obra està ambientada a la fi del segle XIX i se centra en la relació entre dues dones, Anne i Claire, que viuen juntes en el que es descriu com un "matrimoni de Boston". Aquest terme es refereix a una relació entre dues dones que vivien juntes de manera independent dels homes, un concepte que té implicacions tant emocionals com econòmiques. Encara que l'obra no tracta explícitament l'homosexualitat, el vincle entre les dues protagonistes suggereix una relació romàntica, un tema que Mamet explora amb subtilesa.
Annie, una dona de l'alta societat, manté una relació amb Claire, la seva amiga i companya de vida. No obstant això, la trama es complica quan Claire confessa que està enamorada d'una jove dona i planeja seduir-la. Annie, per part seva, està involucrada en els seus propis problemes, que inclouen l'arribada d'un valuós objecte que podria assegurar la seva independència econòmica.
David Mamet és conegut pel seu estil de diàleg, sovint denominat "Mamet-speak", que és ràpid, el·líptic i a vegades críptic. En "Un matrimoni de Boston", aquest estil es combina amb un llenguatge que recorda a l'època victoriana, creant un contrast interessant entre la forma i el contingut.
Els temes principals de l'obra inclouen el poder, la dependència, la sexualitat i la lluita per la independència. Mamet explora com les relacions de poder funcionen no sols entre homes i dones, sinó també dins de les relacions del mateix sexe, i com la societat de l'època restringia les opcions de les dones.